200008642 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Venäläinen mediamoguli syyttää valtiota kiristyksestä

Vladimir Gusinskin mukaan valtio pakotti hänet luopumaan

21.9.2000 0:00

Moskova Kiista venäläisen Mediamost-mediayhtiön hallinnasta valtion ja mediamoguli Vladimir Gusinskin kesken on jälleen saanut uusia kierroksia. Mediamostiin kuuluvan Segodnja-päivälehden mukaan valtio käytännössä pakotti yhtiön johtajan ja suurimman omistajan Gusinskin allekirjoittamaan sopimuksen yhtiönsä myynnistä Gazprom Medialle.

Kremlin väitetään haluavan ottaa Mediamostin haltuunsa, koska mediayhtiön tiedotusvälineet ovat suhtautuneet kriittisesti Venäjän tämänhetkisiin vallanpitäjiin. Gazprom Media on valtioenemmistöisen kaasuyhtiön Gazpromin mediayhtiö.

Segodnja julkaisi tekstin, jonka Gusinski allekirjoitti yhdysvaltalaisten juristien läsnäollessa kaksi päivää ennen kuin hän sopi Mediamost-osuutensa myynnistä.

Tekstissä Gusinski kiistää tulevan myyntisopimuksen lainvoimaisuuden itseään vastaan kohdistetun painostuksen perusteella. Gusinski oli tuolloin rikostutkimusten kohteena ja istui pari päivää myös Moskovan pahamaineisessa Butyrkan tutkintovankilassa. Tekstin mukaan Venäjän lehdistöministeri Mihail Lesin lupaa rikostutkimusten loppuvan, jos Gusinski allekirjoittaa sopimuksen Mediamost-osuutensa myynnistä.

Rikostutkinta luvattiin lopettaa

Maanantai-iltana julkisuuteen tuli myös Mediamostin myyntisopimuksen lisäpöytäkirja, joka näyttää vahvistavan Gusinskin väitteen häntä vastaan kohdistetusta painostuksesta.

Lehdistöministeri Lesinin ja Gazprom Median johtajan Alfred Kohin allekirjoittamassa paperissa Gusinskille ja hänen lähipiirilleen annetaan takeet rikostutkimusten lopettamisesta ja liikkumisvapaudesta.

Tiistaina Gazprom Median johtaja Alfred Koh vahvisti lisäpöytäkirjan aitouden. Hän kuitenkin sanoi, että painostuksen sijasta lisäpöytäkirjalla päinvastoin haluttiin selkeyttää, ettei Gusinski allekirjoita sopimusta painostuksen alaisena.

Maanantaina Gazpromin pääjohtaja Rem Vjahirev uhkasi Gusinskia vakavilla seurauksilla, jos hän ei suostu toteuttamaan sopimusta Mediamost-osuutensa myynnistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?