2000012169 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomalaiset lomailivat Lapissa kesällä vähemmän kuin aiemmin

Julkaistu: 21.9.2000 0:00

Ulkomaalaisia bensan hinta, sääs

Suomalaiset matkailijat eivät lähteneet Lappiin viime kesänä yhtä innokkaasti kuin vuosi sitten. Tilastojen kokoaminen on vielä kesken, mutta alustavat tiedot viittaavat kesämatkailijoiden määrän notkahtamiseen.

Tammi-kesäkuun yöpymistilastot kertovat suomalaisten majoittujien määrän pudonneen reilun prosentin ja kaikkien matkailijoiden määrän kasvaneen liki kaksi prosenttia.

Kesäkuun yöpymisluvut ja Finnairin matkustajatiedot viittaavat siihen, että kesämatkailu on hiljentynyt. Tammi-kesäkuussa huoneiden käyttöaste oli 40,9 prosenttia, mutta kesäkuussa 32,5 prosenttia. Lennot Ouluun ja sitä pohjoisemmaksi vähenivät heinäkuussa 17 prosenttia vuotta aiemmasta. Elokuussa matkustus kuitenkin elpyi, ja väkeä Lappiin lensi suunnilleen viimevuotiseen malliin. Elokuun tilannetta avitti ruskaretkien alkaminen.

-Tämä ei ole voinut olla kovin hyvä kesä, toteaa Lapin matkailumarkkinoinnin toimitusjohtaja Yrjö Pekka Kurki.

Ulkomaalaisturistit pelastivat tilanteen

Matkailuyrittäjien mukaan ainakin kallis bensiini, hyttyset ja sateinen sää ovat karkottaneet etelän ihmisiä. Kurjen mukaan kyse on usein vain mielikuvista: Kun kaikki puhuvat bensan kalleudesta, ihmiset jumiutuvat ajatukseen, eivätkä laske, minkä verran kymmenen pennin hinnannousu todellisuudessa kasvattaa matkalaskua. Sama pätee myös sääskien suhteen. Tiedotusvälineistä suomalaiset saivat käsityksen, että kaikkialla Lapissa hyttysiä on niin paljon, ettei eteensä näe.

-Se tieto ei edes pitänyt paikkansa. Meillä oli puolet vähemmän sääskiä kuin normaalisti, sanoo Harrinivan lomakeskuksen toimitusjohtaja Kyösti Pietikäinen Muoniosta.

Harrinivan lomakeskus on ohjelmapalveluyritys, joka järjestää kesäisin muun muassa koskenlaskua, melontaa, kalastusta, patikointia ja kullanhuuhdontaa. Pietikäisen mukaan suomalaisia perheitä yrityksen vieraina oli kesällä 20-30 prosenttia vähemmän kuin edellisenä kesänä.

Myös Levin Matkailun vt. toimitusjohtaja Lea Peippo ja Saariselän tunturihotellin hotellipäällikkö Ulla Jussila kertovat, että etenkin perheet jänistivät.

-Ulkomaalaisille matkat on myyty jo vuoden tai kaksi ennakkoon, joten ne eivät meidän hyttysistä sen kummemmin tiedä eivätkä ole moksiskaan. Niihin eivät tuollaiset vaikuta.

Jussila ja Pietikäinen kertovat ulkomaalaisasiakkaiden määrien kasvaneen.

-Heidän ansiostaan kesämme on ollut huippuhyvä, Pietikäinen toteaa ja kertoo, että 90 prosenttia yrityksen asiakkaista on ulkomaalaisia.

Talven menestystarina on siirrettävä kesään

Kurki ei jää syyttelemään suomalaiskadosta bensaa, sääskiä sen enempää kuin säätäkään. Hänestä kysymys on markkinoinnista. Lappilaiset eivät ponnisteluistaan huolimatta ole onnistuneet saamaan ihmisiä ymmärtämään luontonsa ja palveluidensa kesäarvoa.

-Koko Lapilla on parannettavaa näkyvyyden lisäämisessä, hän toteaa.

Kurki painottaa, että Lappia on yritetty myydä väärässä sarjassa. Hänen mukaansa sen on turha yrittää kilpailla aurinkoisten kesälomakohteiden sarjassa vaan elämysten keskuudessa.

-Elämyssarjassa olemme ylivoimaisia, eikä elämysmatkailu ole säästä riippuvaista.

Vaikka Lapin kesä on jäänyt selvästi talven varjoon, Kurki suhtautuu tilanteeseen melko valoisasti. Hän toteaa, että lähtökohta on hyvä ja viittaa Taloustutkimuksen kyselyyn. Siinä eri puolilla Suomea vierailleet lomailijat saivat antaa arvosanan kohteelleen, ja Lappi ja Kuusamo menestyivät parhaiten. Liki 90 prosenttia Lapissa käyneistä halusi sinne uudelleen. Takaisin Kuusamoon kaipaili hieman harvempi.

Kurki toteaa, että talven menestystarina pitää siirtää kesään. Talvimatkailu Lappiin on viime vuosina vilkastunut kovasti, ja Kurjen mukaan ennusteet ensi talveksi ovat erinomaiset. Varauksia on tehty paljon, sekä lentojen määrää että vuodepaikkoja lisätään edelleen.

Tuoreimmat osastosta