200005621 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ohjelmistomyynnin hidastuminen ajaa Novellia konsultointiin

Laskevasta myynnistä kärsivä verkkotalo vaihtaa tek

16.9.2000 0:00

Hakemistopalveluista ja verkkokäyttöjärjestelmistä tunnettu Novell liukuu kohti konsulttitoimintaa. Novellin Euroopasta, Lähi-idästä ja Afrikasta vastaava johtaja Juan Carlos Cerrutti kehuu konsultoinnista kerätyn liikevaihdon kasvaneen Euroopassa viime vuonna 70 prosenttia.

Novell Finlandin toimitusjohtaja Harry Martin puolestaan toteaa, että nykyisin on vaikea välttää konsultointia.

-Ei voi vain antaa ohjelmistopakettia käteen, vaan pitää tuottaa asiakasyritykselle sopiva ratkaisu ja sitten vielä kouluttaa asiakkaat käyttämään uusia välineitä, Martin sanoo.

Konsultoinnin osuus koko yhtiön liikevaihdosta oli kirjanpitokauden kolmannella neljänneksellä 20 prosenttia, 56 miljoonaa dollaria eli reippaasti yli 350 miljoonaa markkaa. Se on 13 prosenttia viimevuotista enemmän.

Tulos heikkeni alkuvuonna

Ohjelmistomyynnin puolella menee heikommin kuin konsultoinnissa, ja etenkin Novellin vanhoja ohjelmistoja hakemistopalveluja edeltävältä ajalta on vaikea saada kaupaksi.

Cerrutin vastuulla olevalla Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan alueella myynti heikkeni 30 prosenttia. Cerrutti on sitä mieltä, että syytä huoleen ei ole.

-Meillä on tervettä bisnestä. Myynti laski, kun perinteiset ohjelmistotuotteet eivät enää käyneet kaupaksi vuosituhannen vaihteen jälkeen. Nekin ovat hyviä tuotteita, mutta kasvu tulee nyt muualta, Cerrutti sanoo.

Hänen mukaansa kasvua turvaa Novellin verkkojen integrointia ajava strategia.

-Me tarjoamme asiakkaillemme välineet yhdistää internet, extranet ja intranet turvallisesti. Tämä tarkoittaa helppoutta, tehokkuutta ja varmuutta, Cerrutti toteaa.

Novell julkistikin aiemmin tällä viikolla suuren verkkoturvallisuushankkeen. Siinä korostetaan yritysten mahdollisuutta hallita hajanaistenkin organisaatioiden tietoturvasääntöjä keskitetysti Novellin hakemistopalvelujen avulla.

Satojen miljoonien säästöjä tavoitellaan

Syyskuun alussa Novell kertoi irtisanovansa 900 ihmistä eli 16 prosenttia väestään. Jäljelle jää runsaat 4 500 henkeä. Samalla toimintaa tehostetaan, niin että säästöä pitäisi esimerkiksi ensi vuonna syntyä 100 miljoonaa dollaria.

Vasta pari vuotta sitten edellisestä kriisistään selvinnyt Novell onkin taas suurten haasteiden edessä. Samaan aikaan, kun verkkomaailman kehittyminen vaatii jatkuvaa tuotekehitystä ja ohjelmistokaupassa pitäisi siirtyä sähköiseen kauppaan, on pystyttävä säästämään ja irtisanomaan. Cerruttille tämäkään ei ole ongelma.

-On vain osattava keskittää huomionsa tärkeimpiin asioihin: strategiaan ja kumppaneihin, Cerrutti toteaa.

Suomessa Novell työllistää kuusi henkeä, jotka kaikki toimivat myynti- ja markkinointitehtävissä. Heitä irtisanomiset eivät uhkaa, sillä väkeä karsitaan lähinnä pääkonttoreista ja hallinnosta.

Martinin mukaan Suomi tulee entistä tehokkaammin osaksi Novellin Euroopan-tiimiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?