200008660 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ford Motor Company vetäytyi Daewoosta tekemästään ostotarjouksesta

Sijoitusriski arvioitiin liian suureksi

16.9.2000 0:00

Ford Motor Company on vetänyt takaisin 7 miljardin dollarin tarjouksensa Etelä-Korean toiseksi suurimmasta autotehtaasta Daewoo Motor Companysta. Fordin edustaja Söulissa sanoi amerikkalaisjätin vetäneet tarjouksensa takaisin, koska ei pitänyt Daewoota riittävän turvallisena sijoituskohteena. Ford peruutti tarjouksensa tutkittuaan Daewoon tilit ja taloudellisen tilan. Uutinen kaupan peruuntumisesta pudotti Etelä-Korean pörssin Kospi-indeksiä 3,5 prosenttia.

-Kysymys ei ollut pelkästään autotehtaasta, Samsung Securities -investointipankin analyytikko Mark Barclay arvioi uutistoimisto Bloombergille.

-Tämä vaikuttaa koko Daewoo-konserniin ja sen suunnitelmiin myydä osiaan jäljelle jäävien osien vahvistamiseksi, Barclay sanoo.

Daewoo Motorin kaupan peruuntuminen saattaa tietää lisää vaikeuksia myös Korean valtiolle, joka yrittää myydä omistamiaan yrityksiä. Fordin kanssa kaupasta neuvotellut Daewoon uudelleenjärjestelykomitea ilmaisi pettymyksensä neuvottelujen katkeamisesta, mutta aikoo jatkaa yrityksiä myydä autotehdas. Komitea ei kuitenkaan ilmaissut, aikooko se järjestää uuden tarjouskilpailun tehtaasta. Ford oli ainoa jäljellä jäänyt edellisen kilpailun osanottajista, sillä se esitti paremmat tarjoukset kuin General Motors, Fiat, Daimler-Chrysler ja Hyundai.

Daimler-Chryslerin ja Hyndain yhteenliittymän sekä GM:n odotetaan nyt tekevän uuden tarjouksen korealaisyhtiöstä.

Daewoon kautta Aasian toiseksi suurimmille automarkkinoille pääsyä etsinyt Ford joutuu nyt etsimään uuden tien Aasian markkinoille, ja kaupan peruuntuminen voi vaikeuttaa myös Etelä-Korean pankkisektorin siivoamista tappiollisiksi osoittautuneista lainoista.

-Tämä vähentää ulkomaalaisten halua edes harkita yritysostoja Etelä-Koreasta, SK Securities -pankkiiriliikkeen analyytikko Kim Joon Kie kommentoi Bloombergille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?