200008881 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Britannian pääministeri ihmettelee öljy-yhtiöiden toimia

Julkaistu: 14.9.2000 17:14

Esso, Total ja Tesco nostivat hintojaan heti bensakuljetusten

käynnistyessä

Lontoo

Britannian öljy-yhtiöt ilmoittivat lähes yksissä tuumin hintojen noususta eilen juuri, kun niiden jalostamoja piirittäneet mielenosoittajat olivat jättämässä saartorenkaitaan. Viikon kestäneet mielenosoitukset bensaveroja ja bensan hinnannousua vastaan ovat ajaneet maan jo selviin vaikeuksiin.

Öljy-yhtiöiden hinnankorotusten seurauksena muutaman jalostamon piirittäjät pyörsivät vetäytymispäätöksensä ja jatkoivat vielä kuljetusten estämistä.

Esso ilmoitti ensimmäisenä nostavansa lyijyttömän bensiinin hintaa 20 penniä litralta ja dieselin hintaa 40 penniä litralta. Total ja Tesco seurasivat heti perässä ja muutamat muut öljy-yhtiöt harkitsevat hinnankorotuksia. BP ja Shell aikovat pitää hintansa ennallaan.

-En todellakaan pysty ymmärtämään Esson päätöstä. Käsittääkseni öljyn maailmanmarkkinahinta on laskenut viime päivinä, pääministeri Tony Blair sanoi lehdistötilaisuudessa eilen puoleltapäivin.

Kuljetukset ovat käynnistyneet hitaasti

Tilaisuuden jälkeen hänen oli vielä määrä tavata öljy-yhtiöiden pääjohtajia ja etsiä keinoja, joilla maa palautuu mahdollisimman nopeasti normaalitilaan. Saartorenkaiden purkamisesta huolimatta vain neljäsosa tavanomaisesta tankkiautomäärästä pääsi eilen liikenteeseen. Maan huoltamoista 90 prosenttia oli suljettuina.

Bensamielenosoitusten alusta alkaen Blair on vakuuttanut, ettei Britanniaa voi johtaa mielenosoitusten, saartorenkaiden tai boikottien sanelemana. Kotiinpalaavat mielenosoittajat eivät saaneet lupausta bensaveron alentamisesta, mutta Blair jätti silti itselleen takaportin auki.

-Me kuuntelemme kaikkien ryhmien mielipiteitä, mutta boikotit eivät ole oikea tie asioiden edistämiseksi. Veroista päätetään marraskuun esibudjetin ja maaliskuun budjetin yhteydessä.

Vero voi laskea marraskuussa

Mielenosoittajat alkoivat jättää paikkojaan eilen aamulla pohdittuaan yön yli edellisillan uutisia bensapulan seuraamuksista. Monet poliitikot, järjestöjohtajat ja terveydenhuoltoviranomaiset vetosivat heihin, jottei maa ajautuisi täyteen kaaokseen.

Mielenosoittajilla oli jatkuvasti takanaan kansan enemmistön tuki, mutta mielipidetiedustelut osoittivat myös, että kansan ymmärrys kaikkoaa, jos sairaaloiden, koulujen ja julkisen liikenteen toimintaedellytykset lakkaavat.

Kotiinpalaavat protestoijat ilmoittivat palaavansa jalostamoille, jollei hallitus tee tilanteelle mitään 60 päivän sisällä. Marraskuussa on esibudjetin aika, joten hallitus voi kasvojaan menettämättä antaa periksi kansalaismielipiteelle, laskea bensaveroa ja yrittää kohentaa suosiolukujaan.

Autot, sivu 19

-Viimeinen tippa tankissa

Tuoreimmat osastosta