200006434 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Radiokuvasta tuli polku digitaalimaailmaan

Julkaistu: 13.9.2000 0:00

Tekniikan kehitys on pääosassa suomalaisen televisiotoiminnan historiakatsauksessa. Diplomi-insinööri Pentti Pesarin kirja Näköradiosta digitelevisioon kuvaa ammattilaisen näkökulmasta televisiotekniikan kehittämistä ja television ensiaskeleita Suomessa.

Pesari on seurannut alan kehitystä alusta lähtien. Hän oli ensimmäisistä koelähetyksistä lähtien mukana Yleisradion televisiotoiminnan kehittämisessä. Pesarin ura Yleisradiolla muodostui pitkäksi: hän toimi siellä lähes neljä vuosikymmentä tuotantotekniikan yli-insinöörinä.

Television tulo Suomeen ja televisiotoiminnan laajentuminen maankattavaksi on ollut varsin mielenkiintoinen prosessi. Tv-tekniikan jatkuva kehitys niin ulkomaisten kimmokkeiden kuin kotimaisten laitevalmistajien ja televisioyhtiöiden avulla on mahdollistanut sen, että 40-luvun teekkareiden innokkaasta näköradioharrastuksesta on tullut oleellinen osa suomalaista arkea.

Pesarin kirja jättää tv-ohjelmat sivuun ja keskittyy tv-tuotannon vivahteikkaiden askeleiden kertaamiseen sekä uusien teknisten sovellusten vaikutukseen tv-työhön. Erityisen ansiokasta kirjassa on uuden digitelevision ja meneillään olevan television digitalisoinnin kuvaus.

Teoksesta näkyy Pesarin harras asialle omistautuminen ja se, että hän on seurannut alan kehitystä hyvin läheltä. Vaikka kirja viliseekin teknisiä yksityiskohtia, on Pesari onnistunut kuvaamaan tv-tekniikan kehittämisprosessia ja uusien sovellusten käyttöönottoa melko lukijaystävällisellä tavalla. Mielenkiintoa kirjassa herättää myös teoksen laaja kuva-aineisto aina 1950-luvun ensimmäisistä koelähetyksistä vuosituhannen vaihteen kuviin uusista digitaalilähettimistä.

Pentti Pesari: Näköradiosta digitelevisioon. Cetonia Systems 2000. 208 sivua. Ovh 220 markkaa.

Tuoreimmat osastosta