200001416 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Laskut sähköistyvät

Julkaistu: 12.9.2000 0:00

Laskujen suhteellinen osuus kirjeissä kasvaa koko ajan, ja laskun lisäksi yhä useampi kirje sisältää yleensä myös mainoksen. Pelkän laskun sisältävien kirjeiden määrä vähenee samaan aikaan, kun osa laskuista siirtyy sähköiseen verkkoon. Koko ajan vähenee myös tiliotteiden ja kuittien määrä.

Postin tutkimusjohtajan Heikki Nikolan mukaan selkeä trendi on jatkunut muutaman vuoden.

-Postin kannalta kova kysymys on se, milloin yksittäiset kuluttajat eivät enää ota sähköistä laskua paperina kotiinsa, vaan menevät tietokantaan maksamaan, Nikola sanoo.

Nikolan mukaan sähköisten laskujen määrä ohittaa paperisten laskujen osuuden sen jälkeen, kun sähköisten viestimien määrä ylittää kotitalouksissa tietyn rajan.

-Hyvä kysymys on, mikä tämä tietty raja on. Olen itse asettanut sen 50 prosenttiin. Siitä ollaan vielä kaukana, sillä tällä hetkellä neljänneksellä ihmisistä on internet-yhteys, Nikola toteaa.

Posti ei ole mukana parhaillaan vauhdikkaasti kasvavassa mobiili-toiminnassa, mutta sähköisen liikenteen johtajan Boris Gefwertin mukaan se panostaa verkkotoimintaan. Tänä syksynä Posti tuo kuluttajien käyttöön Multikirjeen. Se on palvelu, jonka avulla laskun vastaanottaja saa päättää itse, missä muodossa hän ottaa laskun vastaan.

-Osa haluaa sen edelleen paperisena, osa sähköisessä muodossa, Gefwert sanoo.

Posti on tehnyt Multikirjeestä sopimuksen Leonian, Meritan ja Osuuspankkikeskuksen käyttöön. Keskustelu on käynnissä Handelsbankenin kanssa. Laskuttajista sopimuksen ovat tehneet Sonera, Talentum, Oulun kaupunki, Canal TV, Luottokunta ja Telehallintokeskuksen tv-lupamaksut.

-Palvelu voidaan kytkeä suoraan verkkopankkiin. Kuluttaja voi määrätä esimerkiksi, että Luottokunnan lasku menee saman tien verkkopankkiin. Kun lasku lähtee normaaliin fyysiseen tulostusputkeen, me otamme sen pois tulostusjonosta ja eristämme siitä maksatuksessa tarvittavat tiedot ja välitämme ne verkkopankkiin odottamaan maksajan hyväksyntää, Gefwert sanoo.

Multikirje tuli yritysten käyttöön toukokuussa. Kuluttajien käyttöön se tulee tänä syksynä. Gefwertin mukaan se otetaan ensin organisaation omaan käyttöön. Yleiseen käyttöön se on tarkoitus avata tämän vuoden aikana.

Tuoreimmat osastosta