2000012831 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suurin ja kaunein on oivassa vedossa

Julkaistu: 9.9.2000 0:00

Nokia on onnistunut yllättämään tuloksellaan sijoittajat iloisesti kerta toisensa jälkeen. Viimeisin osavuosikatsaus osoitti Nokian jälleen parantaneen tulostaan huimasti, mutta yhtiön antama tulosvaroitus käänsi osakekurssin syöksyyn.

Nokia varoitti osakekohtaisen tuloksen olevan kolmannella vuosineljänneksellä alhaisemman kuin huhti-kesäkuussa. Tuloksen heikentyminen johtuu uusien tuotteiden markkinoille tulon ajoituksesta ja kausivaihtelusta. Nokia kertoi myös hiukan kärsineensä pulaa alihankkijoista ja komponenteista, mutta se ei ole vaikuttanut tulokseen eikä myyntiin.

Viimeisellä neljänneksellä yhtiö uskoo tuloksen jälleen paranevan toisen neljänneksen tulosta paremmaksi.

Osavuosikatsaus paljasti Nokian valtaavan kännykkämarkkinoita kilpailijoiltaan, mutta siitä huolimatta pystyvän tuottamaan puhelimia kilpailijoita kannattavammin.

Puhelinverkkojenkin puolella Nokia oli pystynyt kasvattamaan markkinaosuuttaan, mutta kannattavuus oli sitä vastoin hieman heikentynyt. Kilpailijoilla verkkopuolen kannattavuus oli parantunut.

Nokian osakkeeseen on ladattu niin suuret tulevaisuuden odotukset, että pienikin pettymys kasvuluvuissa tiputtaa osakkeen arvoa rajusti. Tulevaisuuden haasteita ovat seuraavien sukupolvien puhelimet, selvää voittajastandardia ei vielä ole syntynyt. Panostukset väärään tekniikkaan voivat tehdä Nokialle suurta vahinkoa. Oma ongelmansa on myös se, miten saadaan uudet sovellutukset kaupattua gsm-puhelimiin tyytyväisille kuluttajille. Säilyttääkseen kannattavuutensa entisellä tasolla Nokian on vuosittain saatava uusi tuoteperhe markkinoille.

Toisaalta Nokia on saavuttamassa kriittisen massan, jolloin sillä on mahdollisuus vaikuttaa hyvin paljon tulevaisuuden standardivalintoihin. Koko on etu myös komponenttipulan vaivaamassa matkapuhelinteollisuudessa, suurimmalle asiakkaalle toimitetaan komponentit ensimmäisenä.

Tuoreimmat osastosta