200007003 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yrityshautomo helpottaa kasvua

Julkaistu: 8.9.2000 0:00

Yhdysvalloissa menestyksekästä yrityshautomoa vetänyt professori Pier A. Abetti uskoo Suomenkin olevan nyt tiellä kohti korkean jalostusarvon yrittäjyyttä.

-Suomessa ongelmana ei ole ollut aloittavien teknologiayritysten määrä, vaan niiden pieni koko ja kasvuhaluttomuus. Yritykset toimivat kyllä mielellään viennin parissa, mutta kasvaminen suureksi ja kansainväliseksi pelottaa. Lisäksi yrittäjät pelkäävät kontrollin menettämistä yrityksessä, ja siksi torjuvat sijoittajat ja pankit, Abetti sanoo.

Abettin mukaan yrityshautomotoiminnan avulla voidaankin auttaa pieniä aloittelevia yrityksiä löytämään omat mahdollisuutensa kasvaa korkeaa jalostusarvoa tuottaviksi ja kansainvälisiksi yrityksiksi. Hautomot voivat hänen mukaansa auttaa yritystä löytämään esimerkiksi oikeat strategiat ja oikean painopisteen sekä tuomaan apua markkinoinnin, johtajuuden ja rahoituksen ongelmiin.

Yhdysvalloissa hautomotoiminta on ollut hänen mukaansa menestys. Hautomoiden yritykset ovat luoneet 468 työpaikkaa yritystä kohden ja yrityskuolemia on tapahtunut ainoastaan 13 prosentin verran, kun yleinen kuolleisuusluku pienillä yrityksillä on 53 prosenttia. Abettin aikaisemmin johtaman yrityshautomon alueella työttömyys on vähentynyt 10 prosentista neljään prosenttiin. Abetti uskoo, että vaikka Suomi seuraakin hautomotoiminnassa Yhdysvaltoja ajallisesti hiukan jälkijunassa, niin samat menestymisen mahdollisuudet ovat olemassa.

Tuoreimmat osastosta