2000011926 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomalaiset kenttäsirkkelit käyvät hyvin kaupaksi Venäjällä

Julkaistu: 8.9.2000 0:00

Isommat sahainvestoinnit eivät vielä käynnistyneet

Moskova Taloussanomien Moskovan mekaanisen puunjalostusteollisuuden messuilla tekemän kyselyn mukaan suomalaiset alan viejät ovat yleisesti ottaen tyytyväisiä Venäjän markkinoiden kehitykseen. Viime vuoden messuilla jo selvästi näkyvissä olleet hyvät merkit ovat toteutuneet ja markkinat kasvavat paikoin jopa nopeasti.

Nopeasti kasvava on esimerkiksi kenttäsirkkelimarkkina, joka on lähes täysin kahden suomalaisen valmistajan, Kara- ja Laimet- yhtiön hallinnassa. Nyt samoille apajille on kuitenkin tulossa kolmas suomalaisyritys Tommi Laine Trading, joka pyrkii Slidetec- liukupöytäsahallaan Venäjän markkinoille. Yhtiö oli ainoa suomalaisista sirkkelivalmistajista, joka oli tuonut sahan messuille näytille.

-Venäjä on suurin markkina kenttäsirkkeleille joten kyllä täällä pitää olla mukana. Tästä tulee kova kilpailija Karalle ja Laimetille, Tommi Laine vakuuttaa.

Laineen liukupöytäsahassa tukki liikkuu sirkkelinterään liukkaalla muovialustalla liukuvan pöydän päällä toisin kuin perinteisesti pyörivillä rullilla. Laineen mukaan uusi konstruktio on tukevampi, hiljaisempi ja turvallisempi kuin entiset. Tähän mennessä Laine on myynyt uusia koneita Venäjälle kuitenkin vasta yksittäiskappaleita.

Vajaat puolet suunnilleen sadan koneen vuosittaisista kenttäsirkkelimarkkinoista Venäjällä on raisiolaisella Karalla, jossa luotetaan Venäjän markkinoiden kehitykseen.

-Markkinat ovat aivan selkeässä kasvussa. Tulevaisuus näyttää tällä hetkellä hyvältä. Sahausmäärät ovat selvästi nousussa. Me näemme täällä suuria mahdollisuuksia, Karan toimitusjohtaja Jussi Auramo kertoo.

Hän odottaa ensi vuodelta noin 20 prosentin kasvua Karan Venäjän bisneksessä. Tällä hetkellä noin 40 prosenttia Karan tuotannosta menee Venäjälle.

Suuret sahakoneet eivät mene kaupaksi

Sahausmäärien kasvu Venäjällä ei ole kuitenkaan vielä heijastunut laajoina investointeina kenttäsirkkeleitä suurempiin sahalaitoksiin.

-Sirkkelikauppa käy hyvin, mutta isompien sahojen rakentamiseen ei näytä vielä löytyvän rahaa, keskisuurille ja suurille sahalaitoksille koneita valmistavan Heinola Saw Mill Machinery -yhtiön vientijohtaja Kyösti Koivisto-Kokko kertoo.

Suurempien sahainvestointien hidas käynnistyminen ei näytä täysin johtuvan edes rahan puutteesta vaan enemmänkin epävakaudesta. Tommi Laine nimittäin kertoo, että venäläisellä sahurilla saattaa olla rivissä jopa kymmenenkin kenttäsirkkeliä, joiden yhteinen kapasiteetti vastaa jo keskisuurta sahalaitosta. Tämä johtuu nähtävästi siitä, että sirkkelin saa nopeammin pakettiin ja myytyä kuin suuren sahan.

Toisen suomalaisen suurempia sahakoneita valmistavan Hewsaw Veisto-Rakenne- yhtiön myyntijohtaja Yrjö Inkovaara ei kuitenkaan täysin vahvistaa Koivisto-Kokon sanoja sahainvestointien lamasta.

-Nyt on kauppa taas lähtenyt käyntiin. Tänä vuonna olemme tehneet jo kolme konekauppaa ja kaksi sopimusta on vielä toteutumassa. Markkina ei ole vielä täysin lähtenyt käyntiin, mutta se on kasvamaan päin. Me katsomme näille markkinoille hyvin optimistisesti.

Vaneri-investoinnit vetävät

Kaikki suuremmat puunjalostusinvestoinnit eivät ole lamassa Venäjällä. Vaneripuolella investoinnit ovat lähteneet hyvin käyntiin ja tämä on näkynyt myös suomalaisen vanerilinjoja valmistavan Raute Wood- yhtiön tilauskannassa.

-Venäläiset tehtaat investoivat nyt aika tavalla. Ne myyvät tällä hetkellä lähes yhtä paljon vaneria länteen kuin Suomi, Raute Woodin varamarkkinointijohtaja Timo T. Lampila kertoo.

Hänen mukaansa Raute Wood on alkanut saada viimeisen vuoden kuluessa kokonaisia vanerilinjatilauksia Venäjältä, kun ennen kysymys oli lähinnä varaosatoimituksista aikoinaan Neuvostoliittoon toimitettuihin koneisiin. Tällä hetkellä Venäjän osuus on yhtiön Suomen tuotannosta Lampilan mukaan noin 25 prosenttia.

Tuoreimmat osastosta