200004838 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Uusi talous ajaa tasa-arvoa

6.9.2000 0:00

Kivaa. Vihdoinkin kaikki suomalaiset voivat tulla rikkaaksi, vieläpä toistensa avulla. Tähän kommunismi on aina pyrkinyt. Ei siihen, että junasta poistetaan ensimmäinen luokka, vaan että poistetaan veturi ja toinen luokka.

Tullakseen rikkaaksi piti vielä vähän aikaa sitten syntyä oikein. Jos teki objektivirheitä ja asui Helsingissä tai läntisellä Uudellamaalla, oli syntynyt oikein. Saattoi sanoa jo lapsena piialle, että Naimi ottaa tämän laukun, ettei ole aivan paukun paukun.

Jos syntyi Sisä-Suomessa ja isä sanoi heppa eikä häst, saattoi kovalla koulutuksella saada isona Tipparellun, jolla ei tässä tarkoiteta Tilastokeskuksen pääjohtajaa, kuten niin usein. Useimmiten joutui kuitenkin hepan kanssa kyntötöihin.

Hirvein kohtalo oli syntyä kerrostaloon. Niille lukijoille, jotka eivät ehkä tiedä, kerrottakoon, mikä on kerrostalo. Se on niin kuin villa, mutta sen väliseinät ovat paperilaminoitua kipsiä ja astiakaapit lastulevyä. Villassa kipsiä ovat vain stuccoenkelit ja vaimo.

Kerrostalossakin on monta kerrosta, mutta kussakin kerroksessa asuu eri perhe, joskus useampiakin.

Jos oli syntynyt väärin, oli pakko raataa ikävuodet 7-28 koulussa. Pojat saivat käydä siinä välissä armeijassa opettelemassa kuinka villoja puolustetaan.

Köyhän puunhakkaajaisän lapsena synnyin somaan omakotitaloon, jossa äitini ompeli rikkaille rouville hameita tyllistä. Karkasin kotoa heti kun se oli mahdollista, koska olin huono oppimaan ja minua kiusattiin koulussa. Kesken unien kyseltiin logaritmeja ja niitä. Luokanvalvoja sanoi, ettei minusta koskaan mitään tulisi ja osoitti olevansa parempi ennustaja kuin fyssanmaikka.

Nyt on kaikki toisin. Hakkaraiset ja Jurvakaiset ostelevat taloja Kaivopuistosta. He ovat lopettaneet koulunkäynnin yläasteella ja onhan se kivaa elää murrosiän tasaantumisvaihe kymmenen millin luukussa Huvilakadulla. Intin jälkeenhän jäädään eläkkeelle.

Samaan aikaan objektivirheitä tekevät sipoolaiset sekaantuvat keskenään, ja kun veri menee oikein huonoksi, ruvetaan pelaamaan käsipalloa. Se on siitä helppo laji, ettei siinä tarvitse mailaa eikä verkkoa eikä tarvitse edes juosta. Siinä edetään painimalla vihreissä housuissa, kun maalivahti matkii X-kirjainta.

Hyvä seurakuntalainen, nyt meidän tulee kysyä itseltämme, onko kaikki oikein. Olemmeko saavuttaneet sen, mitä olemme etsineet?

Oikea vastaus on tietysti, että emme hitossa, elämähän on pelkkää kilpavarustelua. Ennen sai naapurin Hilman kyytiin, jos omisti Minin, eikä sellaista mannekiinia maasta löytynyt, joka ei olisi kaatunut Mustangiin, mutta nyt Rytsölät eivät onnistu Lamborghinillakaan. Mitä tuhlausta.

Rikas tienasi ennen viisi miljoonaa vuodessa ja nyt kun bonuspisteet on otettu käyttöön, ehkä kymmenen. Sen seurauksena viiden miljoonan markan asunnot maksavat nyt kymmenen miljoonaa markkaa. Siinä koko juttu. Ja ne rahat menevät enimmäkseen niille käsipalloilijoille ja heidän pikkusisarilleen, vikeltäjille.

Meitä köyhiä on kuljetettu taas. Meistä piti muka tulla rikkaita sillä, että ihmiset maksavat hienoista autoista paljon veroja. Mihin ne rahat ovat kadonneet?

Aha, sieltä tulee faksi. Agnellin perhe Italiasta haluaa kiittää pientä Suomea siitä, että se on täyttänyt Maranellon tehtaiden tilauskirjat. Samalla perhe muistuttaa, että he kyllä rakentavat edelleen myös Fiateja, hävittäjälentokoneita, patoja ja valtakunnallisia maksullisia moottoritieverkkoja, että jos kiinnostaa.

Ja toinen faksi. Venetsian ylimysten yhdistys muistuttaa, että Agnellin rahat eivät ole oikeita. Raha muuttuu oikeaksi vasta kun se on ollut 400 vuotta samassa suvussa.

Venetsialaiset ovat ajastaan jäljessä kuten aina. He päättivät rakentaa kaupunkinsa mereen, koska merta on enemmän kuin maata ja se on siksi niin halpaa. Ensin taloissa oli evät, mutta sitten he keksivät gondolin.

Tosiasiassa vapaat markkinat ovat luoneet globaalin tasa-arvon. Tv-dokumentti Haminan bastionista osoitti, ettei ratsastus ole varakkaiden laji kerta asiasta kuulleet kaksi kilparatsastajaa sanoivat niin.

Ja onhan se uskottava, sillä molemmat ammattiratsastajat tienaavat palkintorahoja hyvänä vuonna 20 000 markkaa. Vanhan talouden aikana sillä ei olisi ruokkinut kissaa, saati kuskannut sitä lentokoneella ympäri maailma.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?