20000360 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Yksityistämisen ja sähläämisen lyhyt historia

Julkaistu: 1.9.2000 0:00

Valtiollisen teleoperaattorin Soneran yksityistäminen on vailla selkeää suunnitelmaa. Tasaisin väliajoin yhtiön toimiva johto, varatoimitusjohtaja Kaj-Erik Relander tai viestintäjohtaja Jari Jaakkola vakuuttavat, ettei vakavia myyntineuvotteluja ole käynnissä. Toisella kertaa samat miehet toteavat, että ovensuussa on kuusikin ostajakandidaattia, ja miehet kiertävät maailmalla esittelemässä yhtiötä potentiaalisille ostajille.

Yksityistetäänkö suuryhtiö ristiriitaisilla puheilla vai pitäisikö omistajan eli valtion esittää selkeä näkemys omista tavoitteistaan?

Sijoittajien näkemys Soneran toimintatavasta paljastuu tarkastelemalla pörssikurssia. Sitä mukaan kun Soneran myyntipuheet ovat lisääntyneet ja yritysjohdon lausunnot ovat ristiriitaistuneet, osakekurssi on laskenut. Tämän vuoden kuluessa Soneran kurssi on laskenut 80 eurosta alle 40 euroon. Kehitykseen on osaltaan vaikuttanut myös yleinen it-yhtiöiden alamäki, mutta Sonera on kuitenkin kuulunut kiivaimpiin liukumäen laskijoihin.

Soneran todellisilla pääomistajilla eli veronmaksajilla on oikeus kysyä, onko yksityistäminen hoidettu heidän etujensa mukaisesti. Kysyä sopii myös valtiovallan edustajien eli liikenneministeriön osaamisen perään.

Kun Soneran listautuminen pantiin liikkeelle, suunnitelmat olivat sekaisin. Yhtiön toimivan johdon optiojärjestelyt olivat epäselviä ja pelisäännöt puutteellisia. Tämä johti silloisen liikenneministerin Matti Auran (kok.) ja Soneran pääjohtajan Pekka Vennamon eroihin.

Nykyinen liikenneministeri Olli-Pekka Heinonen (kok.) on vastuussa tästä päivästä. Veronmaksajien ja potentiaalisten uusien omistajien pitää saada tietää, mitkä ovat Soneran yksityistämisen pääsuuntaviivat? Luopuuko valtio koko omistusosuudestaan? Jättääkö valtio itselleen strategisen omistussiivun, joka voidaan myydä myöhemmin nykyistä korkeammalla hinnalla? Mitä tapahtuu Soneran hallitsemalla lankapuhelinverkolle? Onko se osa kokonaiskauppaa? Miten piensijoittajien omistuksen arvo voidaan turvata? Onko uudella omistajalla velvollisuus lunastaa myös piensijoittajien osakkeet? Jätetäänkö piensijoittajat nuolemaan näppejään, kun valtio myy oman osuutensa 50-100 prosentin ylihinnalla suhteessa nykyiseen pörssikurssiin?

Kaikkinensa on huolestuttavaa katsella, kun valtio ja liikenneministeriö harjoittelevat suuryhtiön yksityistämistä aidoissa olosuhteissa aidoilla osakkeilla. Soneran yksityistämisen viivyttely on jo tähän mennessä merkinnyt sitä, että veronmaksajat saavat oleellisesti pienemmän hinnan yhtiöstä kuin kuusi tai kahdeksan kuukautta sitten. Hinta näyttää koko ajan laskevan.

Tämä merkitsee sitä, ettei Soneran myynnistä saatavista rahoista muodostukaan valtionvelan lyhennyserää, kuten vielä viime vuonna uumoiltiin pääministeri Paavo Lipposen (sd.) hallituksen talouspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

Nyt tarvitaan vastuunkantajia, suunnitelmia ja rehellistä tiedottamista Soneran tulevaisuudesta.

Tuoreimmat osastosta