200008511 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Mistä tämä tankataan?

Julkaistu: 1.9.2000 0:00

Pieni vihje: jos auton kojelaudassa, siellä jossain nopeus- ja bensamittareiden välissä, yhtäkkiä syttyy punainen valo, joka ei suostu sammumaan, sitä ei kannata kuitata olankohautuksella. Varsinkin jos auto jo muutaman korttelinvälin on kulkenut hieman jähmeästi. Nimittäin, kun auto moottoritielle päästessä jämähtää lopullisesti, vitsit ovat jo vähissä. Eikä takapenkillinen muumimaailmasta palaavia leikki-ikäisiä helpota tilannetta lainkaan.

Ainoa hyvä asia koko jutussa on tietysti se, että tapahtuman jälkeen on käynyt selväksi, että autossa on sellainenkin kapistus kuin laturi.

Suomen Autokatsastus Oy on päättänyt ojentaa auttavan käden kaikille niille, joille auton kojelaudan merkkivalot ovat vain mukavan näköisiä pikku kuvakkeita ja jotka eivät ole koskaan kuulleetkaan renkaiden ilmanpaineista. Auton käyttäjän peruskurssi opastaa päivässä, miten renkaat vaihdetaan ja kuinka jäähdytysnesteet tai öljy tarkastetaan.

Alunperin naisille markkinoidulle kurssille on yllättäen ilmottautunut myös lukuisia miehiä. Mitä ihmettä, eivätkö naiset olekaan ainoita tomppeleita autojen kanssa?

-Nykyajan autot ovat kovin monimutkaisia vekottimia ja aika monelle on epäselvää, miten auto kokonaisuudessaan toimii. Ehkä naiset vain älyävät ja uskaltavat kysellä enemmän, tiedotuspäällikkö Leena Rautanen-Saari Suomen Autokatsastuksesta selventää.

Vaikka miehisessä maailmassa työskenteleekin, ei Rautanen-Saari itsekään koe olevansa perillä kaikista autonkäytön saloista.

-Muutaman kerran on ollut tilanne, että rengas on pitänyt vaihtaa. Eikä siinä ole auttanut kuin soittaa apua ja katsella vierestä, kun muut hoitavat homman, Rautanen-Saari tunnustaa.

Vielä kun järjestäisivät kurssin, joka perehdyttäisi naiskuljettajat peruuttamisen ja taskuunparkkeeraamisen saloihin. Mutta se taitaakin olla enemmän autokoulujen heiniä.

Auton käyttäjän peruskurssi järjestetään maanantaina 4.9. useimmilla Suomen Autokatsastus Oy:n asemilla. 350 markkaa maksaville kurssille pitää ilmoittautua etukäteen.

Tuoreimmat osastosta