2000011101 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Fortumissa väännetään kättä hallintoneuvoston lopettamisesta

Sisäministeriksi siirtyvän Ville Itälän jäähyväisesitys

30.8.2000 0:00

Energiayhtiö Fortumin sisällä pohditaan yhtiön hallintoneuvoston tulevaisuutta. Osa hallintoneuvoston jäsenistä pitää sitä tarpeettomana ja lopettaisi koko neuvoston.

Hallintoneuvoston varapuheenjohtajan Ben Zyskowiczin (kok.) mielestä hallintoneuvostojen tarpeellisuudesta esitetyt epäilyt ovat aiheellisia. Yksi mahdollisuus on lopettaa neuvosto ja korvata se erityisellä neuvottelukunnalla.

Hallintoneuvostojen lopettamisesta on viime kuukausina nostattanut keskustelua tällä viikolla sisäministeriksi nimitettävä kansanedustaja Ville Itälä (kok.). Itälä ilmoitti Fortumin hallintoneuvoston viime kokouksessa eroavansa neuvoston jäsenyydestä. Läksiäispuheessaan hän esitti koko Fortumin hallintoneuvoston lopettamista.

Esitys sai suljetussa kokouksessa hajanaista kannatusta, mutta asia jäi toistaiseksi muhimaan.

Tarpeellisuus kyseenalainen

Varapuheenjohtaja Zyskowicz vahvistaa, että hallintoneuvoston lakkauttamisesta käytiin keskustelua.

-Nyt en sano vain Fortumin osalta, sillä hallintoneuvostojen tarpeellisuudesta on esitetty epäilyksiä aiheellisesti. Esimerkiksi Patriassa hallintoneuvosto korvattiin erityisellä neuvottelukunnalla. Tällainen, lähinnä kansanedustajista koostuva elin ajaisi asian aivan yhtä hyvin kuin hallintoneuvostokin, Zyskowicz sanoo.

Tällä hetkellä valtion omistusosuus Fortumista on 75,4 prosenttia. Valtioneuvostolla on oikeus alentaa omistusosuutta 50,1 prosenttiin. Hallituksen käsittelyssä keväällä olleen kiistellyn yksityistämislistan mukaan valtion Fortum-omistus voitaisiin vielä leikata kolmasosaan osakepotista.

-Hallituksessa on sellainen toimintamalli, että sitä mukaa kun valtion omistusosuus yhtiössä menee alle puolen, niin sitä mukaa hallintoneuvostosta luovutaan. Silloin tyydytään käytännössä ulkopuolisiin hallituksiin. Tällaista linjaahan on noudatettu esimerkiksi Outokummussa ja Ensossa, Zyskowicz muistuttaa.

Asiaan palataan keväällä

Varsinaisesti hallintomallista keskustelu ja päättäminen kuuluu yhtiön yhtiökokoukselle ja omistajalle. Tiettävästi kauppa- ja teollisuusministeriössä on jo pohdittu sitä, olisiko tarpeen puuttua Fortumin hallintomalliin jo nyt, vaikka valtion omistus on vielä yli 75 prosenttia. Tilanne selviää viimeistään ensi kevään yhtiökokouksessa.

-KTM harkitsee käsittääkseni tarvittaessa tilannetta ja mahdollista tarvetta terävöittämiseen, Zyskowicz arvelee.

Fortumin hallintoneuvostossa on tällä hetkellä puheenjohtaja, varapuheenjohtaja ja 15 jäsentä sekä neljä henkilöstön edustajaa. Puheenjohtajan paikka on nyt täyttämättä, kun Ilkka-Christian Björklund (sd.) lähti Helsingin apulaiskaupunginjohtajaksi.

Hallintoneuvoston puheenjohtaja saa 5 000 markan, varapuheenjohtaja 3 000 markan ja hallituksen jäsenet 2 500 markan kiinteän kuukausipalkkion. Päälle tulee 1 000 markkaa jokaisesta hallintoneuvoston kokouksesta sekä matkakulukorvaus.

Hallintoneuvosto kokoontuu loma-aikojen ulkopuolella noin kerran kuukaudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?