20000769 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuntien Asuntoluoton antolainaus putosi puoleen alkuvuonna

Julkaistu: 23.8.2000 0:00

Kuntien Asuntoluoton antolainaus putosi alkuvuoden aikana puoleen viime vuodesta. Lainoja nostettiin nyt tammi-kesäkuussa noin 472 miljoonalla markalla, kun vuotta aiemmin summa oli tuplasti suurempi.

Toimitusjohtaja Pekka Averion mukaan kehitys oli ennakoitavissa. Rakennuskulujen ja korkojen nousun lisäksi kuntien ja yleishyödyllisten yhteisöjen rakentamista on hillinnyt valtion asuntopoliittisten linjausten viivästyminen. Kasvukeskuksissa taas on pulaa tonteista.

-Esimerkiksi korkotukilainojen kysyntä vähentyi selvästi rakennuttajien odottaessa uutta esitystä korkotukilaiksi, Averio huomauttaa.

Loppuvuosi ei muuta tilannetta

Loppuvuoden aikana tilanne ei ehdi oleellisesti muuttua, sillä hallituksen kesäkuussa hyväksymän asuntopoliittisen strategian vaikutuksista ja sen käytännön toteutuksesta saadaan näyttöä aikaisintaan ensi vuonna. Asuntoluotto odottaakin koko vuoden antolainauksen jäävän noin yhteen miljardiin markkaan, kun se viime vuonna oli liki kaksi miljardia markkaa.

Kunnat ovat vastustaneet hallituksen kaavailuissa erityisesti sitä, että nykyisen valtiontakausjärjestelmän sijaan kunnille lisättäisiin takausvastuuta vuokra- ja asumisoikeustalojen pankkilainoituksessa. Jokainen takauspäätös olisi silloin käytettävä kunnanvaltuustojen hyväksyttävänä, mikä kuntien mielestä tekisi järjestelmän hitaaksi ja huonosti toimivaksi.

Kuntien Asuntoluoton keskeinen tuote ovat korkotukilainat, joista yhtiöllä on vajaan 40 prosentin markkinaosuus. Alkuvuoden aikana kysyntä siirtyi niistä selvästi vapaarahoitteisiin rakentamis- ja peruskorjauslainoihin.

Vapaarahoitteisen tuotannon määrä ei ole kuitenkaan yltänyt edellisen vuoden korkotukituotannon tasolle. Kysyntää vapaarahoitteisille vuokra-asunnoille kyllä olisi, Averion mukaan varsinkin niin sanotuilla Nokia-paikkakunnilla eli kasvukeskuksissa, joihin hakeutuu runsaasti aravakohteiden tulorajat ylittävää nuorta väkeä.

Kuntien Asuntoluoton tulos tammi-kesäkuulta oli nyt hieman yli 1,3 miljoonaa euroa eli noin 7,9 miljoonaa markkaa, kun se vuotta aiemmin nousi liki 1,4 miljoonaan euroon. Taseen loppusumma oli kesäkuun lopussa 1,6 miljardia euroa eli noin 9,7 miljardia markkaa, kun se vuotta aiemmin oli 1,2 miljardia euroa.

Tuoreimmat osastosta