200008226 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Turkis kelpaa taas

Julkaistu: 23.8.2000 0:00

Turkisala voi nyt hyvin. Tätä mieltä on kansainvälisiä turkishuutokauppoja pitävän Turkistuottajat Oyj:n viestintäpäällikkö Päivi Mononen-Mikkilä.

-Vuoden aikana pidetyissä turkishuutokaupoissa suomalaiset turkikset on myyty sellaisilla hinnoilla, että se on ollut tuottajillekin kannattavaa. Lisäksi kuluttajat ovat ostaneet innokkaasti turkkeja, joten ne eivät ole jääneet vähittäiskauppojen nurkkiin lojumaan, sanoo Mononen-Mikkilä.

Turkiskaupan Liiton suurimman jäsenyrityksen, Turkistuottajien huutokaupoissa myytiin viime syyskuun lopun ja tämän elokuun välillä turkiksia kaikkiaan 1,5 miljardilla markalla.

Suomalaisia turkiksia myydään kotimaan lisäksi myös runsaasti ulkomailla. Euroopassa tärkeä alue on muotimaa Italia. Lisäksi turkikset käyvät kaupaksi Saksassa, Venäjällä ja Kaukoidässä.

-Kiina on suomalaisten turkisten tärkeä ostaja. Kiinalaiset kuluttajat ostavat jatkuvasti enemmän turkiksia, mutta takeiksi ja muiksi kuluttajalle suunnatuiksi tuotteiksi jalostetut turkikset voidaan myös myydä Kiinasta eteenpäin esimerkiksi Venäjälle. Aasian maista lisäksi Koreassa ja Hongkongissa myydään paljon suomalaisturkiksia. Japanikin on alkanut elpyä 90-luvun loppupuolen hiljaisten vuosien jälkeen, Mononen-Mikkilä sanoo.

Yhdysvalloissa suomalaisturkiksista kaupaksi käy kettu.

-Amerikkalaisilla on oma minkkilajinsa, joka on lyhytkarvaisempi kuin skandinaaviminkki. He käyttävät turkeissaan mieluiten juuri sitä. Sen sijaan kettua ostetaan paljon täältä. Vaikka kettu on tällä hetkellä muodikasta kaikkialla maailmassa, yli 90 prosenttia ketuista menee vaatteiden somistamiseen. Kettua myydään ennemminkin esimerkiksi kauluksiin ja mansetteihin kuin koko turkistakin materiaaliksi.

Viime syyskuussa voimaan tullut laki aiheutti sen, että kolmen eläimen häkkeihin saa sijoittaa enää kaksi eläintä. Mononen-Mikkilä toteaa häkkikokojen suurentuvan tämän takia kymmenen vuoden siirtymäajalla.

Myös vähittäiskauppa on muutosten kourissa.

-Muualla Euroopassa turkisten myynnin muuttuminen jo näkyy. Perinteisistä turkkurinliikkeistä kauppa on siirtynyt tavallisiin vaatekauppoihin. Turkiksista on tulossa yhä enemmän osa muodin kokonaiskenttää.

Tuoreimmat osastosta