200009824 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Telenor alkaa myydä Turun tv-tehtaan kärkituotteita

Myös kilpailija Quadriga havitteli jakelua itselleen

22.8.2000 0:00

Norjalaisen teleyhtiön Telenorin ruotsalainen tytäryhtiö Telenor Vision alkaa myydä, markkinoida, asentaa ja ylläpitää Turun tv-tehtaan keihäänkärkituotteita eli interaktiivisia hotellien tv-järjestelmiä, Guestlink-järjestelmiä.

Tällä hetkellä Turun tv-tehdas on kaupannut uudistuneen järjestelmänsä vain yhteen suomalaiseen hotelliin jakeluongelmien vuoksi. Hotellin tv-järjestelmällä tarkoitetaan television ja tietokoneen yhdistelmää, jonka kautta voidaan tarjota erilaisia palveluita ja internet-yhteys.

Telenor Vision osti heinäkuun puolivälissä hotellijärjestelmiin erikoistuneen VMS-yhtiön, jonka ympärille se rakentaa jakeluorganisaation. Yhtiön nimi vaihdetaan Telenor Visioniksi.

Käytännössä Turun tv-tehdas valmistaa hotellien tv-järjestelmiin tarvittavat laitteet ja hoitaa tuotekehityksen. Telenor Vision tilaa laitteiston tehtaalta kokonaisuutena ja toimittaa sisällön eli filmin ja usein internet-yhteyden.

-Telenor asentaa järjestelmät hotelliin ja huolehtii ylläpidosta. Kokonaismarkkinoinnin hoidamme yhteistyössä, kertoo Guestlink-järjestelmän myyntijohtaja Riku Karlsson Turun tv-tehtaasta.

Telenor Visionin toimitusjohtajan Ralph Gullenbornin mukaan Telenor Vision tekee ensimmäisen asennuksensa Suomessa syyskuussa.

Turun tv-tehdas ja Telenor Vision sopivat jakelusta jo vuodenvaihteessa, mutta aloitus viivästyi, koska Turun tv-tehdas ajoi itsensä välissä konkurssiin ja siirtyi norjalaisen Otrumin omistukseen.

Telenor Vision on kaupannut jo aikaisemmin Turun tv-tehtaan valmistamia hotellien Guestlink-tv-järjestelmiä muissa Pohjoismaissa. Suomessa se välittää muun muassa monia kaapelikanavia, kuten CNN- ja Discovery-kanavia.

Kilpailutilanne mutkistuu

Telenor Visionin pääasiallinen kilpailija Suomessa on englantilainen Quadriga. Kilpailutilanne mutkistuu, sillä Turun tv-tehtaan omistajalla Otrumilla on sormensa pelissä myös Quadrigan toiminnassa.

Otrumilla on huhtikuuhun 2001 saakka jakelusopimus Quadrigan kanssa. Quadriga jakelee yksinoikeudella Otrumin omia interaktiivisia hotellien tv-järjestelmiä.

Quadriga nostikin heinäkuussa Norjassa kanteen, koska se tulkitsi, että sillä on yksinoikeus myös Turun tv-tehtaan Guestlink-järjestelmän jakeluun. Oikeus ei kuitenkaan ottanut kantaa, sillä Otrum kertoi, että se ei osallistu Guestlinkin jakelemiseen.

-Meidän näkemyksemme on, että sopimus Quadrigan kanssa on selvä. Tytäryhtiön (Turun tv-tehtaan) jakelu ei kuulu Quadrigan ja meidän väliseen sopimukseen, kommentoi Otrumin hallituksen puheenjohtaja Jan Siguard Otterlei.

Quadrigan markkinointijohtajan Anne Moirin mukaan Quadriga neuvottelee edelleen Otrumin kanssa jakeluun liittyvistä asioista. Hän ei halunnut kommentoida Telenor Visionin tuloa Suomen markkinoille, sillä ei ollut kuullut vielä asiasta.

Otterleinin mukaan Otrumilla on syyskuun loppuun asti aikaa päättää jatkosta, sillä muuten sopimus Quadrigan kanssa jatkuu automaattisesti vuoden eteenpäin.

Otterleinin mukaan yrityksellä on käytännössä kolme vaihtoehtoa. Se voi jatkaa sopimusta Quadrigan kanssa, pitää jakelun itsellään tai etsiä uuden jakelijan.

Otterlei myöntää, että mikäli sopimusta Quadrigan kanssa jatketaan, sitä on mahdollista rajata maantieteellisesti tai esimerkiksi yhdistää molemmat hotellijärjestelmät saman katon alle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?