200005248 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

L-Fashion Group tekee kalleimman työvaiheen Venäjällä

Julkaistu: 17.8.2000 0:00

Suomalaisyritys työllistää Käkisalmessa yli 200 ompelijaa

Lahtelainen L-Fashion Group on kovassa kurssissa itärajan takana Käkisalmessa. Yhtiön Sigma-yhteisyritys tarjoaa kaupungille yli 200 naistyöpaikkaa seudun huonekaluteollisuuden ja sellutehtaan tarjoamien miestyöpaikkojen vastapainoksi.

Ulkoiluvaatteita valmistavaa Sigman tehdasta pidetään hyvänä työnantajana. Arvostusta kuvaa se, että tehtaan venäläinen johtaja Vasili Pantshenko valittiin pari vuotta sitten Käkisalmessa vuoden mieheksi.

Vaatetustehtaan toiminta alkoi Käkisalmessa jo 1950-luvulla, jolloin se teki lastenvaatteita pietarilaisen Saljut-tehtaan sivupisteenä. Aikaisemmin Luhtana tunnettu L-Fashion Group Oy tuli kuvaan mukaan vuonna 1995. Silloin perustettiin yhteisyritys Sigma.

Lahtelainen yritys omistaa Sigmasta suurimman osan ja käyttää tehtaassa päätösvaltaa työntekijöiden ollessa mukana vähemmistöosakkaina.

-Päädyimme Käkisalmeen sattumalta. Halusimme lähialueelle, emmekä halunneet mennä Viipuriin tai Pietariin, koska luulimme niitä kalliimmiksi kaupungeiksi kuin esimerkiksi Käkisalmi. Myöhemmin kävi ilmi, että asia ei ole näin, kertoo tuotantopäällikkö Jorma Marttila L-Fashion Groupista.

Lahtelaisella yrityksellä on Baltiassa ja Venäjällä parikymmentä tehdasta, joista Sigmalla on noin 200 työntekijää. Marttilan mukaan yhtiö omistaa ainoastaan Käkisalmen tehtaan ja ostaa muualta tuotantokapasiteettia.

Laadunvalvonta Suomen puolella

Sigma valmistaa ulkoiluhousuja ja -puseroita. Kankaat tuodaan leikattuina Suomesta Käkisalmeen, jossa keskitytään kalleimpaan työvaiheeseen eli ompeluun. Käkisalmesta valmiit tuotteet kuljetetaan yrityksen omalla rekka-autolla L-Fashion Groupin Nastolan tehtaalle tarkistettavaksi ja toimitettavaksi tilaajille.

Tehtaan tuotteita on myynnissä myös Venäjällä, mutta silloinkin ne ovat kulkeneet Suomen kautta. Tehtaanmyymälää Käkisalmessa ei toistaiseksi ole, koska kaupunkilaisilla ei ole ainakaan vielä varaa ostaa Sigman tuotteita.

Käkisalmen ammattioppilaitos kouluttaa tehtaalle uusia ompelijoita Sigman avulla. Tehdas on perehdyttänyt toimintaansa ja tekniikkaansa runsaat kymmenen opettajaa, jotka jakavat oppia edelleen koulussaan.

-Ammattioppilaitoksesta valmistuu 30 ompelijaa vuodessa. Heistä 15 vuodessa tulee meille töihin. Tehtaamme on haluttu työpaikka. Tänne on jonossa noin 20 työntekijää. Vaikka noin 70 prosenttia henkilökunnastamme on nuorta väkeä, jotkut työntekijöistämme ovat olleet meillä työssä 20 vuotta, sanoo Pantshenko.

Palkka maksetaan säännöllisesti

Ompelijat ovat Sigman tehtaalla urakkatyössä, jolloin heidän ansioissaan on suuria eroja nopeudesta ja taidoista riippuen

-Vaikka palkkamme eivät ehkä ole korkeampia kuin muualla Venäjällä, palkkapäivät ovat vakiot. Työntekijämme saavat palkkansa sinä päivänä kun on sovittu ja, toisin kuin nykyisin monissa venäläisissä tehtaissa, aina rahana, ei tehtaan tuotteina, painottaa Marttila.

Polttoainepulan vuoksi Käkisalmessa ei aina ole kodeissa lämmintä vettä. Sigman tehtaalle on tuotu Suomesta keskuslämmityskattila, ja tehdas lämmitetään polttoöljyn avulla.

-Työntekijämme voivat ottaa tehtaalla lämpimän suihkun toisin kuin kotona. Hankimme myös tehtaalle oman terveydenhoitajan silloin, kun työntekijöiden määrä nousi yli 150:n, kertoo Marttila.

Suomalaisilla yhä korkea kynnys

Monet Venäjällä toimineista suomalaisyrityksistä ovat palanneet takaisin kotimaahan, koska menestys ei ole ollut odotetun kaltainen. Marttilan mielestä L-Fashion Group on kovalla työllä onnistunut Käkisalmessa.

-Venäjältä kerrotaan paljon hurjia juttuja. Meiltä ei ole kuitenkaan hävinnyt tavaraa. Joskus on suuria vaikeuksia, mutta ei ylivoimaisia.

Marttila kertoo, että amerikkalaiset ja saksalaiset teettävät paljon työtä Venäjällä ja norjalaisetkin enemmän kuin suomalaiset. Suomalaisilla on vielä korkea kynnys ylittää raja.

Tuoreimmat osastosta