200009276 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Telian alkuvuoden tulos oli pettymys markkinoille

Julkaistu: 17.8.2000 0:00

Ruotsalaisyhtiön osake heikkeni voimakkaasti

Tukholma Ruotsalainen teleoperaattori Telia julkaisi eilen ensimmäisen osavuosikatsauksensa pörssiyhtiönä ja sai välittömästi esimakua siitä, millaista on olla listattu yhtiö. Tammi-kesäkuun tulos oli monilta osin pettymys sijoittajille, minkä johdosta Telian osakekurssi heikkeni voimakkaasti Tukholman pörssissä eilen.

Pörssin avauduttua kurssi sukelsi hetkellisesti 60 kruunuun, mutta elpyi sitten takaisin 70 kruunun tasolle.

Tammi-kesäkuussa Telia-konsernin rahoituserien jälkeinen tulos oli 3,8 miljardia kruunua, johon sisältyi kertaluonteisia eriä yhteensä 1,5 miljardin kruunun arvosta. Markkinoilla odotettiin 4,2 miljardin kruunun tulosta. Viime vuoden tammi-kesäkuussa tulos oli 2,3 miljardia kruunua.

Yhtiön liikevaihto kasvoi kolmisen prosenttia 26,0 miljardiin kruunuun.

Tarkastelujaksolla Telia kehui hankkineensa yli puoli miljoonaa uutta gsm-matkapuhelinasiakasta Ruotsista, Norjasta ja Suomesta. Yhteensä Telialla oli kesäkuun lopulla viisi miljoonaa matkapuhelinasiakasta Pohjoismaiden ja Baltian maiden alueella ja Ruotsissa Telian markkinaosuus on huikeat 52 prosenttia. Teleoperaattori Netcomin ostolla ruotsalaisyhtiö sai kerta heitolla 750 000 uutta asiakasta Norjasta.

Laajakaistaverkkopalveluille on ollut kova kysyntä. Kesäkuun loppuun menneessä Telia oli allekirjoittanut yhteensä 120 sopimusta, joilla liitetään yli puoli miljoonaa ruotsalaista kotitaloutta laajakaistaverkkoon. Toimituksia on alkuvuonna hidastanut adsl-osien puute, mutta yhtiön arvion mukaan normaaliin tahtiin päästään lokakuussa.

-Panostamalla kasvaville liiketoiminta-alueille, kuten langattomiin palveluihin, internetiin, laajakaistaverkkoon ja carrier-toimintaan, pyritään vahvistamaan Telia-konsernin markkina-asemaa ja kasvua pitkällä aikavälillä. Tänä vuonna investoinnit eivät kuitenkaan vielä johda tulosparannukseen, yhtiön katsauksessa sanotaan.

Kannattavuuskehitys huolestuttaa

Ruotsalaisanalyytikoiden mukaan alkuvuoden raportti ei tarjoa paljon ilonaiheita. Erityisesti heikko kannattavuuskehitys keskeisillä liiketoiminta-alueilla huolestuttaa sijoittajia.

-Telian tulos oli huonompi mitä odotin. Useimmilla aloilla kasvu oli ennakoitua hitaampaa ja kilpailu on kiristynyt sekä lanka-että matkapuhelintoimintojen osalta, toteaa Handelsbankenin analyytikko Peter Wärleus.

Matkapuhelinyksikön liikevaihto kasvoi tammi-kesäkuussa 16 prosenttia 5,9 miljardiin kruunuun, mutta liikevoitto heikkeni 1,2 miljardiin kruunuun edellisvuoden 1,4 miljardista kruunusta. Yhtiön mukaan tulosheikennys johtuu voimakkaasti lisääntyneistä kuluista, jotka liittyvät uusien asiakkaiden hankkimiseen. Myös hintoja on jouduttu alentamaan asiakkaiden houkuttelemiseksi

Kiinteiden lankapuhelujen osalta hintakilpailu on kiristynyt voimakkaasti viime kuukausina. Puhelujen hinnat olivat tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla noin kahdeksan prosenttia alhaisemmat kuin vuotta aiemmin.

Kilpailu kiristyy yhä

Kilpailu tulee jatkumaan kireänä, minkä odotetaan kutistavan katteita jatkossakin. Sijoittajat toivovat Telian johdolta ripeitä päätöksiä kannattavuuskehityksen parantamiseksi. Markkinoilla toivotaan myös tietoa Telian tulevasta omistuspohjasta. Ruotsin valtio omistaa yhtiöstä noin 70 prosenttia.

-Valtion omistukseen liittyvä epävarmuus on rasite yhtiön osakkeen arvostukselle, eräs analyytikko sanoo.

Telian osaketta markkinoitiin ahkerasti loppukeväällä, kun Ruotsin valtio myi vajaan kolmanneksen osakkeista yksityisille sijoittajille. Teliasta tuli uusi kansanosake, jonka myönteisistä näkymistä puhuivat sekä yhtiön johto että maan hallituksen ministerit.

Pörssilistautumisen yhteydessä touko-kesäkuussa lähes miljoona ruotsalaista ja yli 30 000 suomalaista piensijoittajaa osti Telian osakkeita 85 kruunun merkintähintaan.

Tuoreimmat osastosta