200004959 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Pörssikursseja piipparista

Julkaistu: 16.8.2000 0:00

Yhdysvaltain langaton internet on vielä niin harsoinen, että matkasurffaaja tarvitsee työkalupakkiinsa jopa kaksisuuntaista hakulaitetta.

Liikkuva nettisurffaaja tarvitsee Yhdysvalloissa matkapuhelimen, kämmenmikron, kaksisuuntaisen hakulaitteen ja korttimodeemilla varustetun kannettavan tietokoneen. Tällaisella varustuksella on edes jonkinlaisia toiveita vaihtaa teksti- ja sähköpostiviestejä, käydä arvopaperikauppaa, hoitaa matka-, hotelli- ja lippuvarauksia tai jopa selata www-sivuja.

Euroopassa gsm-verkko tarjoaa internet-yhteydet maaseututaajamissakin, mutta Yhdysvaltain kännykkäoperaattoreiden harsomaiset peittokartat muuttuvat entistä hataremmiksi, kun reissumies yrittää internetiin.

Toisen sukupolven matkapuhelimien ongelmana on edelleen Yhdysvaltain matkapuhelinstandardien kirjavuus ja eri operaattoreiden verkkojen yhteensopimattomuus. Suurimmista matkapuhelinoperaattoreista AT&T käyttää tdma-tekniikkaa, Bell Atlantic ja GTE-puhelinyh-tiöiden fuusiosta syntynyt Verizon Communications turvautuu cdma-tekniikkaan ja Voicestream Wireless on Yhdysvaltain suurin gsm-operaattori. Langattomia internet-palveluja tarjottaessa näiden kolmen standardin vyyhdestä selvitään kaikkiin standardeihin soveltuvilla wap-puhelimilla.

Suurista amerikkalaisista matkapuhelinoperaattoreista Sprint PCS käynnisti langattoman nettipalvelunsa viime marraskuussa. Yhtiön seitsemästä miljoonasta asiakkaasta kolmanneksella on puhelin, jolla pystyy selaamaan web-sivuja, mutta vain vähän yli miljoona käyttää tätä mahdollisuutta.

AT&T käynnisti vastaavanlaisen palvelun kesäkuussa, ja Verizon on juuri aloittanut oman palvelunsa.

Amerikkalaisissa tiedotusvälineissä hämmästellään säännöllisesti suomalaisten ja japanilaisten nuorten tekstiviestivillitystä ja epäillään, ettei muoti ota koskaan tulta alleen Yhdysvalloissa.

-Yhtiöt, jotka mainostavat matkapuhelimia tasku-webiksi , tarjoavat aivan liikaa ja saattavat hapattaa koko markkinat, varoittaa Jupiter Communications -yhtymän analyytikko Seamus McAteer.

Matkapuhelimet tarjoavat tällä hetkellä selvästi halvimman ratkaisun langattomiin internet-yhteyksiin, joskin suurimmat matkapuhelinoperaattorit ovat omaksuneet toisistaan poikkeavat liiketoimintamallit realisoidakseen internet-liikenteen liikevaihdoksi.

Sprint PCS ja Verizon perivät internet-palveluistaan 7-10 dollarin eli 44-63 markan perusmaksun, minkä lisäksi asiakkaat maksavat 10-35 senttiä eli 0,6-2,2 markkaa minuutilta surffailusta tai dataviestinnästä, joka ylittää sopimukseen sisältyvän yhteysajan.

AT&T on omaksunut täysin toisenlaisen liikestrategian. Yhtiö tarjoaa web-puhelimiensa ostajille ilmaisen ja käyttöajaltaan rajoittamattoman pääsyn noin 40 nettisivulle, joiden kanssa AT&T on tehnyt palvelusopimuksen. Jos asiakas haluaa sähköpostipalveluja, hän maksaa kiinteän seitsemän dollarin kuukausimaksun. Rajoittamasta selailuoikeudesta asiakas joutuu maksamaan 15 dollaria eli 95 markkaa kuukaudessa.

Muut matkapuhelinoperaattorit eivät rajoita tarjoamiensa web-sivujen määrää, mutta nekin rahastavat nettisivuja pitäviltä yrityksiltä pääsymaksun mobiiliportaaliinsa. Maksu määräytyy sen mukaan, miten korkealle kännykän valikkoon sivun linkki sijoitetaan.

Kämmenmikrot lisäsivät langattomaan internetiin pääsevien amerikkalaisten määrää huomattavasti vuosi sitten, kun 3Com-yhtymä toi markkinoille langattomalla korttimodeemilla varustetun Palm VII -kämmenmikron. Sen suuri näyttö ja kynäliittymä tarjoavat jo kännykkää huomattavasti miellyttävämmän tavan välittää sähköpostia ja selailla web-sivuja.

Kun Palmiin tai sen lukuisiin kilpailijoihin liitetään taskuun taittuva näppäimistö, viestien kirjoittaminenkin nopeutuu. Yleensähän laitteisiin piirrellään tekstintunnistusohjelmia vaativia koukeroita.

Kämmenmikrojen haittana on kuitenkin edelleen korkeat hankintahinnat sekä lankayhteyksiin verrattuna yli kaksinkertaiset käyttökulut.

Hakulaitteet olivat jo hyvää vauhtia poistumassa markkinoilta, kunnes Motorolan Sky Tel, Go America ja muut piipparipalveluiden välittäjät ryhtyivät tarjoamaan hakulaiteverkoissaan sähköposti- ja web-palveluja. Kaksisuuntaisia hakulaitteita on käytetty jo jonkin aikaa muun muassa pörssinoteerausten ja talousuutisten välitykseen. Kaksisuuntaiset piipparit ovat normaalisti varustettu pikkuriikkisellä kirjainnäppäimistöllä, joka sallii melko pitkienkin sähköpostiviestien kirjoittamisen.

Käyttömaksut kohoavat kuitenkin hurjimmillaan 500 dollariin eli yli 3 000 markkaan kuukaudessa, minkä vuoksi kaksisuuntaiset piipparit eivät koskaan leviä yritysmaailman ulkopuolelle.

Tuoreimmat osastosta