200002967 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vanhasta tehtaasta turistikohde

Julkaistu: 10.8.2000 0:00

Laestadiolaisena saarnamiehenäkin tunnettu Janne Marttiini perusti yhtiönsä vuonna 1928. Ensimmäinen tehdas rakennettiin Rovaniemelle vuonna 1940. Se tuhoutui toisessa maailmansodassa, mutta korjattiin tuotantokuntoon heti sodan jälkeen.

Tilojen käytyä ahtaaksi uusi tehdas valmistui teollisuuskylään vuonna 1972 ja vanha jäi kylmilleen. Se sijaitsee melkein Rovaniemen keskustassa, tiede- ja museokeskus Arktikumin lähellä. Niinpä Rovaniemen vuoden 1998 asuntomessujen alla funkkistyylinen rakennus otettiin yhdeksi peruskorjauskohteeksi ja kunnostettiin.

Parin vuoden aikana Wanha tehdas on kehittynyt yhdeksi Rovaniemen turistikohteista, kun Marttiini siirsi sinne puukkomyymälänsä, perusti pysyvän puukkonäyttelyn ja kahvilan. Marttiinin suku neuvotteli Rovaniemen kaupungin kanssa laajemmankin museon perustamisesta, mutta kaupunki ei lähtenyt rahoittamaan hanketta.

Myymälänäyttelyn vetäjä Sari Karjalainen kertoo, että ensimmäinen vuosi kului tunnetuksitekemisessä ja kävijämäärä jäi noin 10 000:een.

-Kuluvana vuonna odotamme 20000 vierasta, ja tavoitteesta on saavutettu puolet. Kesäisin ulkomaalaisia vieraita on kaksi kolmannesta. On mukavaa kuulla, että varsin monet vieraista käyttävät Marttiinin tuotteita ja haluavat käydä paikan päällä tutustumassa koko valikoimaan, Karjalainen iloitsee.

Tuoreimmat osastosta