20000569 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Siruteknologian voittokulusta liikenee muruja myös suomalaisyrityksille

Julkaistu: 8.8.2000 0:00

Uusi sirukortti nopeuttaa kassojen toimintaa ja parantaa

Suurten kansainvälisten korttiyhtiöiden päätös siirtyä magneettijuovakorteista sirukortteihin on laskettu maksavan kaikkiaan yli sata miljardia markkaa kaupoille ja luottolaitoksille seuraavien lähivuosien aikana.

Suomessa Kaupan keskusliitto on arvioinut, että pelkästään kaupan alalle tulisi lisäkustannuksia yli 200 miljoonaa markkaa seuraavan viiden vuoden aikana, mikäli uuden EMV-standardin mukaiset kortit otetaan käyttöön suunnitelmien mukaisesti.

Pääosa kustannuksista aiheutuu uusille korteille sopivien uusien lukulaitteiden valmistuksesta sekä entisten lukulaitteiden ja niiden ohjelmistojen päivityksistä.

Kalliisiin projektiin mennään, koska sen on laskettu nopeuttavan kassojen läpimenovirtaa ja toisaalta vähentävän korttien väärentämismahdollisuuksia. Tulevaisuudessa korttien kehittyminen saattaa avata kaupoille mahdollisuuksia myös merkittäviin säästöihin henkilöstökustannuksissa.

-Tällä hetkellä henkilöstösäästöt eivät kuitenkaan ole se syy, miksi sirukortit kiinnostavat, sanoo Kaupan keskusliiton asiamies Matti Räisänen.

Sirukortilla asioiva maksaa tuotteensa itse kortin, lukulaitteen ja kooditunnuksen avulla, mutta tavaroiden lukutyön tekee Räisäsen mukaan jatkossakin kassahenkilö.

Suomalaisteknologia ei valloita maailmaa

Sirukortteihin siirtyminen on valtava bisnes maailman kassalaitteiden ja -ohjelmistojen valmistajille. Suomalaisille maksujärjestelmien toimittajille muutos ei kuitenkaan tarjoaerityisempiä kasvunäkymiä.

Uusien, sirukorttien käyttöön perustuvien maksujärjestelmien kehittämiseen on Suomessa panostanut lähinnä vain ICL Invia, kansainvälisen ICL Plc:n tytäryhtiö.

ICL Inviassa järjestelmäarkkitehtina toimivan Martti Paalasen mukaan Suomessa ei ole tällä hetkellä sen kaltaista maksujärjestelmäteknologiaa, jolla maailma voitaisiin valloittaa.

-Sirukortin aiheuttama muutos on huomattavasti suurempi kaupalle ja asiakkaille kuin laite- ja ohjelmistovalmistajille, Paalanen arvioi.

Muutostyöt Paalanen arvioi tehtävän pitkälti nykyisten asiakassuhteiden pohjalta. ICL Invialla on Suomessa hallitseva markkinaosuus suurten tavaratalojen kassajärjestelmien toimituksessa. ICL Invia toimittaa muun muassa Stockmannin, Sokoksen Prismojen ja Keskon Citymarketien kassajärjestelmät.

Kortti- ja kännykkäuskovaiset vastakkain

ICL:n kovin kotimainen kilpailija, Aldata Solution, on hallitsevassa asemassa pienempien liikkeiden kassajärjestelmien toimittajana. Sirukorttien suhteen Aldata on ollut kuitenkin kilpailijaansa passiivisempi.

Viime aikaisessa kehitystyössään yhtiö on panostanut ennemminkin kännykällä maksamiseen.

Kännykkä- ja korttimaksamiseen uskovien välillä tuntuu olevan syvä juopa. Kaupan keskusliiton Matti Räisänen kuuluu jälkimmäisiin.

-Henkilökohtaisesti en usko, että kännykkämaksamisella tulee olemaan suurempaa roolia ainakaan viiteen vuoteen, Räisänen sanoo.

Räsäsen mukaan mobiililaitteilla tapahtuva maksaminen voi mahdollistua korttimaksamisen ohessa.

-Sitä tilannetta ei kuitenkaan tule koskaan, että kännykkä olisi käteisen rinnalla ainoa tai hallitseva maksutapa, Räsänen sanoo.

Sirukortti tulee myös nettikauppaan

Suomessa sirukortteihin siirtymiseen johtavaa maksuvälineuudistusta on valmisteltu Luottokunnan vetämässä EMV-projektissa.

Projektissa yhtenä projektipäällikkönä toimineen Luottokunnan atk-johtajan Panu Laineen mukaan nimenomaan päätelaitteiden uusiminen tuo suurimmat kustannukset sirukortteihin siirryttäessä.

Tulevaisuudessa sirukortilla toimivat maksupäätelaitteet voidaan Laineen mukaan jakaa neljään pääluokkaan: suuremmissa kaupoissa käytettäviin pc-pohjaisiin kassajärjestelmiin, pienempien liikkeiden suosimiin niin sanottuihin stand alone -maksupäätteisiin, varsinaisiin itsepalvelumaksulaitteisiin sekä internet-maksamisessa käytettäviin kortinlukulaitteisiin.

Nopeimmin sirukorttiuudistus tullaan Laineen mielestä viemään läpi pc-pohjaisissa kassajärjestelmissä.

-Toisaalta maailmalla yksinkertaisemmat stand alone -laitteet ovat yhä varsin yleisiä, joten silläkin puolella riittää päivitystyötä, Laine muistuttaa.

-Myös internet-maksamisessa käytettävällä kortinlukijalla tulee olemaan valtava kasvupotentiaali. Sitä voisi verrata esimerkiksi cd-asemien tulemiseen: se tulee olemaan käytännössä kaikissa kotitietokoneissa - mahdollisesti näppäimistön yhteydessä - ja suurimman hyödyn tästä muutoksesta nappaavat luonnolliset suuret pc-valmistajat.

Kortinvalmistaja odottaa kasvua ulkomailta

Pienemmän, mutta merkittävän siivun maksujärjestelmän uudistuskustannuksista nappaavat kortteja valmistavat yritykset. Pelkästään Suomessa korttien uusiminen maksaa helposti sata miljoonaa markkaa, kun uuden kortin keskihinnaksi on arvioitu 30-40 markkaa.

Laineen mukaan Vantaalla toimiva Setec on käytännössä ainoa suomalainen kortinvalmistaja, jolla voisi olla mahdollisuuksia, myös maailman jättimäisten korttimarkkinoiden valloitukseen.

-Sirukortin tulemiseen on Setecillä panostettu jo vuosia, joten uskomme, että jatkossa liikevaihtoa pystytään kasvattamaan myös ulkomailla, vahvistaa Setecin virkaa tekevä toimitusjohtaja Magnus Segercrantz.

Tuoreimmat osastosta