200006605 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lainanottoa pantataan taas

Julkaistu: 5.8.2000 0:00

Kesäkuussa uutta asuntolainaa nostettiin Suomen Pankin tilastojen mukaan vain 4,2 miljardilla markalla kun edellisvuonna lainaa nostettiin noin miljardi markkaa enemmän. Lainannostot ovat nyt suunnilleen samalla tasolla kuin vuonna 1998, mutta selvästi korkeampi kuin vuonna 1997. Asuntoluottokanta kasvaa kuitenkin yhä nopeasti reilun miljardin markan kuukausivauhtia. Viime kuukausina julkisuudessa onkin seurattu enemmän kannan muutosta, sillä Suomen Pankin tilastoimiin uusiin luottoihin kirjataan myös esimerkiksi pankin vaihdon tai lainaehtojen muutosten vuoksi nostetut lainat, joilla maksetaan vanhaa lainaa pois. Ne eivät siten ole ihan oikeasti uusia lainoja. Tällaisia monitulkintaisia uusia lainoja oli erityisen paljon viime vuonna.

Myös lainakannan kehitys on monitulkintainen. Kannan muutokseen vaikuttaa uusien lainojen lisäksi vanhojen lainojen lyhennysvauhti. Viime aikoina suhteellinen lyhennysvauhti on hidastunut, koska uusiin lainoihin sovitaan aiempaa pidemmät laina-ajat ja koska korkojen nousu hidastaa kiinteiden tasaerälainojen lyhennyksiä. Lisäksi lyhennysvapaiden vuosien käyttäminen on eri syistä lisääntynyt.

Varmoja merkkejä markkinoiden hiljenemisestä ovat kuitenkin asuntojen myyntiaikojen piteneminen sekä hinnan nousun tasaantuminen. Lisäksi heinäkuisen Tilastokeskuksen kuluttajakyselyn mukaan kotitalouksien asunnon hankkimisaikeet ovat vähentyneet merkittävästi markkinatilanteen vuoksi.

Tuoreimmat osastosta