200008651 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ensiaskel viikonloppuun

Julkaistu: 5.8.2000 0:00

Vapaamuotoinen Casual Friday -pukeutuminen valtaa alaa yrityksissä.

Sanayhdistelmä Casual Friday viittaa vapaamuotoiseen perjantaipukeutumiseen, jota harrastetaan etenkin tiukan pukeutumisetiketin työpaikoissa. Toisin sanottuna maanantaista torstaihin kuljetaan muodollisessa bisnespuvussa ja perjantaina vaihdetaan vapaammalle. Samantyyppisesti pukeudutaan myös kesäisin, kun bisnesten hoitaminen on vapaamuotoisempaa ja suuri osa työtovereista on lomalla.

Perjantaipukeutumisen idea on peräisin Yhdysvalloista. Nykyään kyse on kuitenkin jo kansainvälisestä ilmiöstä.

-Bisneskulttuurissa Yhdysvallat on usein edelläkävijä, jonka esimerkkiä muissa maissa seurataan. Niinpä perjantaipukeutuminen on juurtunut myös Eurooppaan, kertoo Raoul Blomfelt, jonka omistama helsinkiläinen Seven Clothing myy muodikkaita, perjantaiasuiksi sopivia laatuvaatteita niin miehille kuin naisillekin. Liikkeen päämerkkejä ovat Calvin Klein ja Hugo, joka on Boss-malliston nuorekkaampi ja trendikkäämpi pikkuveli.

erjantaipukeutumisen kansainvälinen suosio näkyy muotimarkkinoilla. Monilla valmistajilla on omat sport-mallistonsa. Nimestään huolimatta niitä ei ole suinkaan tarkoitettu urheiluvaatteiksi, vaan bisnestyöpaikkojen perjantaiasuiksi ja tyylikkäiksi vapaa-ajan vaatteiksi kaupunkiin. Esimerkiksi Armanin tai Valentinon Jeans-mallistot pitävät sisällään paljon muutakin kuin farkkuja, samoin Max Maran Sportmax-mallisto koostuu nimenomaan eleganteista, mukavista ja kaupunkiin sopivista käyttövaatteista. Edullisemmista valmistajista KappAhlilla on oma Friday-mallistonsa, jota on mainostettu nimenomaan perjantain bisnesmallistoksi.

Blomfeltin mielestä perjantaipukeutuminen ottaa kuitenkin vasta ensimmäisiä askeleitaan Suomessa.

-Suurin syy tähän on siinä, että Suomessa pukeudutaan muutenkin sangen vapaamuotoisesti. Joskus joudutaankin varsinkin kansainvälisissä ympyröissä hakoteille, sillä bisnestä ei voi koskaan tehdä liian siistissä asussa. Toisin sanottuna on joskus pukeuduttava huolitellun muodollisesti, jotta voitaisiin loppuviikosta heittäytyä vapaammalle.

aikka perjantaipukeutuminen on luonteeltaan paljon tavallista bisnespukeutumista vapaampaa, ei se silti merkitse farkkuja ja ruutupaitaa.

-Bisnesmies tai -nainen ei tule koskaan työpaikalle farkuissa! Perjantaiasu saa olla rennompi kuin alkuviikon puku ja solmio tai jakkupuku, mutta se on silti huomattavasti vapaa-ajan sporttisia vaatteita tyylikkäämpi, Blomfelt kuvailee.

Tavallisin miehen perjantaiyhdistelmä muodostuu irtotakista, suorista housuista ja neuleesta tai t-paidasta. Muodikas mies voi korvata pikkutakin esimerkiksi klassisella James Dean -mallisella pusakalla. Jalkineet eivät tällaisen asun kanssa ole alkuviikon mustat, nahkapohjaiset nauhakengät, vaan vaikkar kumipohjaiset loaferit.

Nainen taas voi korvata mainiosti perjantaina jakkupuvun esimerkiksi housujen ja neuleen yhdistelmällä. Kengät voivat olla yhtä hyvin matalat tai korkeat. Tärkeintä on, että ne sopivat asun tyyliin.

Myös asusteet vaihtuvat perjantaipukeutumisen myötä.

-Perjantain laukku tai salkku on erilainen kuin alkuviikon muodollisemman asun kanssa käytettävä arvokas nahkasalkku. Perjantaina papereiden kantovälineenä voi olla esimerkiksi nailonpintainen, nuorekas salkku tai reppu. Yksivärisyys ja minimalistinen tyylikkyys on kuitenkin silloinkin valttia. Edelleen näkee liian usein bisneksen parissa työskenteleviä henkilöitä, jotka kuljettavat työpaperinsa ja kuntosalitossunsa samassa, kirjavassa urheilurepussa.

esä asettaa omat haasteensa varsinkin miesten bisnespukeutumiselle.

-Esimerkiksi shortseja ei koskaan käytetä töissä. Herrasmies ei muutenkaan käytä shortseja edes helteellä muualla kuin maaseudulla, rannalla tai kaupungin viheralueilla. Myös tällä hetkellä muodikkaat capri-pituiset miesten housut on parasta säästää vain klubeilla bailaamiseen. Työpaikalle ne eivät sovi. Sen sijaan tyylikkäät kaupunkisandaalit kelpaavat monelle työpaikalle loppuviikosta. Niitä käytetään aina paljaissa jaloissa, ei koskaan sukkien kanssa. Paita saa olla lyhythihainen, mutta sen on oltava siisti - ei mikään havaijiviritelmä.

Myös naisten pukeutuminen muuttuu elohopean kohotessa.

-Bisnesasun kanssa sääret verhotaan asiallisten sukkahousujen alle, mutta perjantaisin ruskettuneet sääret saavat olla paljaat. Sen sijaan käsivarret on parempi peittää vaikkapa kevyellä neuletakilla. Kotelomekko tai hihaton toppi sopii hyvin perjantaiasuksi, mutta paljasta pintaa ei ole hyvä näyttää työpaikalla.

isnespukeutumista kritisoidaan usein konservatiivisuudesta. Värivalinnat ovat usein klassisen tummia eivätkä muotisävyt näy muualla kuin korkeintaan pilkahduksina solmioissa tai huiveissa.

-Perjantaipukeutuminen tarjoaa mahdollisuuden pukeutua nuorekkaammin ja trendikkäämmin. Mikäli mies haluaa esimerkiksi vetää töihin ylleen ensi syksynä huippumuodikkaan purppuranvärisen paidan, sen voi tehdä juuri perjantaina. Naiset taas voivat leikitellä tänä kesänä hempeillä pastelleilla ja siirtyä sitten syksyllä täyteläisiin muotiväreihin, kuten punaisen eri sävyihin.

Vaikka perjantaipukeutuminen on vapaamuotoisempaa kuin muodollinen bisnespukeutuminen, ei se Blomfeltin mielestä ole silti edullisempaa.

-Hyvän kauluspaidan saa noin viidelläsadalla, samoin bisnesasuun sopivan t-paidan. Onpa sitten kyse muodollisesta puvusta tai rennosta perjantaiasusta, yhdistelmän hinta on suurin piirtein samaa hintaluokkaa.

aikissa työpaikoissa perjantaipukeutumista ei hyväksytä. Toisissa taas vaatetusetiketti on niin löyhä, ettei perjantai erotu muista viikonpäivistä. Lisäksi perjantaipukeutumista voidaan tulkita eri yrityksissä täysin eri tavoin.

-Monissa mainostoimistoissa töihin voi marssia perjantaina trendikkäissä, urheilullisissa kumipohjakengissä. Konservatiivisemmissa yrityksissä ne eivät sovi kuvaan, Blomfelt toteaa.

Onkin parasta ottaa selvää oman työpaikan pukeutumiskulttuurista.

-Perinteisesti työntekijöitä on neuvottu seuraamaan ylemmässä asemassa olevien pukeutumista. Joskus se voi olla hyvä neuvo. Usein kuitenkin nuoret työntekijät ovat paljon muodikkaampia ja huolitellumpia kuin keski-ikäiset esimiehensä. Niinpä pukeutumiskulttuurista pitäisikin voida keskustella avoimesti, Blomfelt teroittaa.

Mirva Saukkola

Naisen perjantaiasu muodostuu Espritin vadelmanpunaisesta neulepuserosta ja -jakusta (299 mk ja 399 mk, Sokos) sekä Max Maran valkoisesta, puolipohkeeseen ulottuvasta hameesta (245 mk, alennettu hinta, kesän mallistoa). Yhdistelmää täydentävät Calvin Kleinin pieni puuvillahuivi (179 mk, Stockmann) ja Clarksin loafer-pistokkaat (395 mk, Sokos). Alkuviikon salkku on vaihtunut tilavaan nahkaolkalaukkuun (1950 mk, Longchamp/ M-Boxi). Miehen perjantaiyhdistelmään kuuluvat harmaat housut (890 mk), vuoriton pikkutakki (3390 mk), v-aukkoinen t-paita (498 mk) ja trendikkään linjakassolkinen vyö (590 mk), Boss. Salkku on himmeäpintaista nailonia (619 mk, Tumi/ M-Boxi).

-Ei shortseja eikä farkkuja, mutta tyylikkäät kaupunkisandaalit paljaissa jaloissa kelpaavat, Raoul Blomfelt ohjeistaa perjantaipukeutumiseen.

Tuoreimmat osastosta