200001680 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sylimikro voi tehdä sikataloudesta etätyötä

Julkaistu: 2.8.2000 0:00

Wikströmien tilalla tietokonepohjaista ruokintaa on käytetty kymmenen vuotta. Yhtä kauan isännät ovat hyödyntäneet tietotekniikkaa kustannus- ja rehulaskelmissaan. Sähköistä lihanhankintaa tilalla on harrastettu muutama vuosi, aluksi Telesammon ylläpitämällä linjalla.

Internet tuo tilalle myös esimerkiksi Sokerijuurikkaan tutkimuskeskuksen toimittamat ajankohtaiset juurikastuotannon viljelyohjeet sekä Maatalouden sääpalvelun tuottamat paikalliset säätiedot.

-Kun ohjelman avaa, siellä näkyy tutkakuva sadealueiden liikkumisesta, Ilkka Wikström kertoo.

Wikströmien vanhin poika Juha on puolet viikkoa sikalahommissa ja toisen puolen Sokerijuurikkaan tutkimuskeskuksessa tietotekniikkasovellutusten parissa.

Jos tekniikka pettää, miehen taskussa pärähtää kännykkä ja hän lähtee korjaamaan tilannetta suoraan pellolta tai sikalasta.

Maataloustyön sitovuuteen tekniikka ei ole tuonut helpotusta - pikemminkin päinvastoin. Tuuraajia on vaikea saada, koska monimutkaisten järjestelmien hallinta vaatii pitkän perehdytyksen ja tarkan seurannan.

Ilkka ja tilan emäntä Marita Wikström voivat pitää iltapäivän tai muutaman tunnin vapaata, mutta sitä pidempi loma vaatii jonkun valvomaan, että ruokinta sujuu, porsaat eivät ole levottomia ja rehulla on oikea koostumus.

Eläinten hoito vaatii sikalakäynnin aamuin illoin. Juha Wikström kuitenkin uskoo, että tekniikan valvontaa voisi tulevaisuudessa tehdä myös etätyönä.

Sikalan ruokintajärjestelmä kytkettäisiin verkkoon, joka ongelmien ilmetessä hälyttäisi kännykkään. Tilanteen voisi sitten tarkistaa kannettavalla mikrolla ja harkita, ratkeaako ongelma tietokoneella vai täytyykö lähteä paikan päälle, nuorempi Wikström visioi.

Tuoreimmat osastosta