200004028 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Japanilaisyritykset siirtävät tuotantoaan pois Britanniasta

Kallis punta painaa kilpailukykyä

2.8.2000 0:00

Punnan vahvistuminen heikentää japanilaisyritysten Britanniassa tapahtuvan tuotannon kilpailukykyä ja kannattavuutta niin paljon, että ne ovat alkaneet siirtää tuotantoa Britanniasta Manner-Eurooppaan.

Japanilaisen talouslehti Nihon Keizai Shimbunin mukaan viimeisin muuttaja on Matsushita, joka siirtää uusien, 29 tuumaisten tasakuvaputkitelevisioidensa valmistuksen Britanniasta Tekinmaahan, johon se on keskittänyt pienempien televisiomallien tuotantoaan vuodesta 1997 alkaen. Korkeamman jalostusarvon suurten televisioiden valmistuksen siirtoon Matsushitan ajoi punnan jatkuva vahvistuminen, joka söi tuotannon kannattavuutta.

Hitachi on puolestaan lopettanut tietokoneiden näyttöruutujen tuottamisen Britanniassa ja keskittänyt niiden valmistuksen Kaakkois-Aasiaan. Honda taas aikoo lisätä Keski-Euroopassa tuottamiensa osien osuutta Britanniassa tapahtuvassa uuden Honda Civic-mallin tuotannossa. Kun osista nyt tuotetaan Manner-Euroopassa noin neljännes, aikoo Honda nostaa osuuden 35 prosenttiin i. Lisäksi Honda suunnittelee lisäävänsä Japanissa tuotettujen mallien tuontia Britanniaan ja brittituotannon viennin suuntaamista enemmän pois euroalueelta.

Nihon Keizain tietojen mukaan myös toinen autojätti, Toyota, suunnittelee Manner-Euroopassa tuotettujen osien käytön lisäämistä Britannian tehtaassaan.

Sekä euro että jeni ovat kesäkuun puolesta välistä lähtien heikentyneet pari prosenttia puntaa vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?