200006764 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Setien maihinnousu

2.8.2000 0:00

Uuden talouden menestystarinoita sivusta katsova voi vain äimistellä, miten parikymppisinä osaamisensa bisnekseksi muuttaneet oikein saavat yrityksensä menestymään. On helppo ymmärtää, että ihmiset osaavat tehdä sitä, minkä pohjalta ovat liikeideansa rakentaneet - mutta kuinka he osaavat vielä johtaakin? Vai tuleeko kaikki kasvuhuumassa itsestään, niin ettei liikkeenjohtamista edes tarvitse osata?

Aina ei todellakaan tarvitse. Liiketoiminta on aluksi it-alallakin yksinkertaista, ja silloin myös kokematon pystyy pitämään pelin hallussaan. Pientä pajaa on helpompi johtaa kuin suurta.

Toisaalta aika monen it-yrittäjän menestyksen takana on kyky nähdä omat rajoituksensa. Menestyjät ovat hyvissä ajoin ymmärtäneet palkata väkeä hoitamaan niitä tehtäviä, jotka itseltä eivät ole luontevasti sujuneet tai joihin itseltä ei enää ole riittänyt aikaa.

Kokeneita johtajia ei löydy omalta toimialalta, ja siksi heitä rekrytoidaan muualta.

Tunnettuja esimerkkejä ovat SSH Commucations Securityn toimitusjohtaja Markku Kangas, entinen valmetlainen, ja Eimon toimitusjohtaja Heikki Marttinen, aikanaan Fortumista pois potkittu.

Uuden talouden yritysten toisen aallon kohtalonkysymykseksi saattaa muodostua, miten vanhan talouden johtajat osaavat johtaa kasvualojen omaleimaisia yrityskulttuureja. Onnistuuko setien maihinnousu?

Tässä lehdessä Markku Kangas toteaa, että erot vanhan ja niin kutsutun uuden talouden välillä eivät loppujen lopuksi ole kovinkaan suuria. Laskujen täytyy uudessakin taloudessa lähteä ajallaan, ja asiakkaalle annetut lupaukset on vielä nykyisinkin pidettävä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?