200004428 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Säästöpankkimuseo muutti vanhaan vankilaan

Julkaistu: 29.7.2000 0:00

Säästöpankkiopistossa Espoossa oli vuosikausia esillä kokoelma, jossa perehdyttiin pankin menneisyyteen. Ihan oikeassa museossa se ei ollut esillä, vaan kokoelmaa pääsi katsomaan vain erikseen sovittaessa.

Tänä kesänä kokoelma muutti oikeaan museoon. Säästöpankkien historiaa on nyt esillä Hämeenlinnassa, vanhassa vankilassa.

Säästöpankkilaitoksen liki 180-vuotisissa vaiheissa riittääkin muisteltavaa.

-Säästökirjat, säästölippaat ja vanhat mainokset kertovat ajasta jolloin pankit perustettiin säästämistä ja sosiaalista tehtävää; köyhien opastamista varten, kirjoittaa amanuenssi Sari Mustajärvi näyttelytiedotteessa.

Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon hallinnoima Säästöpankkimuseo perustettiin vuonna 1972, jolloin säästöpankit täyttivät 150 vuotta. Säästöpankkimuseo on Suomen suurin pankkimuseo.

Aikaan ennen numerolappuja

Näytteillä on muun muassa rahakokoelmia ja säästölippaita, lisäksi esillä on esimerkiksi osa aitoa pankin konttoria konttorikoneineen ja kassakirjoineen. Osa konttorin kalustuksesta on peräisin Porvoon Vanhasta Säästöpankista vuodelta 1915.

Säästöpankkimuseon kokoelmat omistaa Säästöpankkien historiasäätiö ja Hämeenlinnan kaupungin historiallisella museolla on kokoelmiin hallinta- ja käyttöoikeus. Osa esineistä on varastoituna ja tulee myöhemmin esille esimerkiksi erikoisnäyttelyissä.

Säästöpankkien vaiheiden lisäksi Hämeenlinnan kaupungin historiallisessa museossa voi tutustua kaupungin paloon 1831 multimediaesityksenä, huomata Hämeen härkätien merkityksen ja saada muistutuksen siitä, että olutta on joskus pitänyt myydä hengen pitimiksi. Myös Tykistömuseo ja Vankilamuseo kuuluvat Linnaniemen laajaan museoalueeseen.

Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo

Kustaa III:n Katu 8.

avoinna 11-17 joka päivä.

http://www.hameenlinna.fi/hkhm/

03-6212 979

Tuoreimmat osastosta