2000010449 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sonera saa yli 20 miljardia markkaa Voicestreamista

Amerikkalaisoperaattorin osuuden myynti merkitsee strategian muutosta

25.7.2000 0:00

Sonera myy Voicestreamin osakkeet yli 20 miljardilla markalla Deutsche Telekomille, joka ostaa amerikkalaisoperaattorin koko osakekannan 320 miljardilla markalla. Sonera vetäytyy näin strategiasta kasvaa maailmalla yritysomistusten kautta.

Varatoimitusjohtaja Kaj-Erik Relander näytti eilisessä tiedotustilaisuudessa ainakin toistaiseksi punaista valoa yritysostoille.

Sonera on ostanut Voicestreamin osakkeiden lisäksi osuuksia myös amerikkalaisista Powertelistä ja Aerialista, joka on nyt fuusioitu Voicestreamiin.

Sonera ilmoitti syksyllä, että se pyrkii USA:n markkinoille kännykkäpalvelujen avulla yhdessä sikäläisten kumppaniensa kanssa. Toimitusjohtaja Aulis Salin painotti tuolloin, että Sonera saa Voicestreamista jakelukanavan matkaviestinnän palveluille.

Sonera omistaa vielä 11,8 prosenttia gsm-operaattori Powertelistä, joka operoi 12:ssa USA:n osavaltiossa. Salinin mukaan Sonera ei ole kuitenkaan kauppaamassa Powerteliä.

Salin ja Relander vakuuttelivat eilen, ettei Voicestreamin kauppa merkitse muutoksia yhtiön palvelustrategiaan.

Relanderin mukaan palvelujen jakelu ei välttämättä edellytä mukanaoloa verkkoliiketoiminnassa. Hän tyrmäsi kuitenkin väitteet, että Sonera olisi yleisemminkin luopumassa verkkojen ylläpidosta.

-Sitä tuskin tapahtuu, ainakaan Pohjoismaissa, Relander sanoi.

Sonera saa 3,6 miljardia käteistä

Enemmistö Voicestreamin omistajista on hyväksynyt Deutsche Telekomin tekemän ostotarjouksen. Sonera omistaa 19 miljoonaa Voicestreamin osaketta. Soneran saama kauppahinta on nykykurssein 23,5 miljardia markkaa, joka koostuu 3,6 miljardin markan käteismaksusta ja 61 miljoonasta Deutsche Telekomin osakkeesta.

Soneran saamat Deutsche Telekomin osakkeet vastaavat 1,7 prosenttia yhtiön osakemäärästä.

Deutsche Telekom maksaa yhdestä Voicestreamin osakkeesta 191 markkaa ja 3,2 Deutsche Telekomin osaketta. Deutsche Telekomin päätöskurssi oli New Yorkissa perjantaina 327 markkaa.

Päätöskurssin avulla laskettuna Voicestreamin osakkeen hinnaksi tulee 1 237 markkaa. Amerikkalaisoperaattorin päätöskurssi oli Nasdaqissa perjantaina 951 markkaa, joten osakkeen hinnassa on preemiota 30 prosenttia.

Kaupan jälkeen Voicestreamin osakkeenomistajilla on 22 prosenttia saksalaisyhtiön osakkeista, ja he saavat käteistä 50 miljardia markkaa.

Myyntitulot umts-lisensseihin

Relanderin mukaan Sonera käyttää Voicestreamin myyntituloja ydinliiketoimintojen kasvattamiseen ja kolmannen sukupolven umts-kännykkäverkkojen lisenssien hankkimiseen. Sonera arvioi panostavansa vuosien 2000-2002 aikana kolme miljardia markkaa uusien palvelujen kehittämiseen.

Sonera pelaa maailmalla isoa kasinopeliä. Se on esimerkiksi sijoittanut Voicestreamiin noin kuusi miljardia markkaa.

Sonera myi äskettäin Türkcellin listautumisen yhteydessä 4,5 prosenttia omistamistaan turkkilaisoperaattorin osakkeista 4,4 miljardilla markalla. Osakkeista on Soneralla vielä 37,1 prosenttia. Sonera on sijoittanut Türkcelliin yli miljardi markkaa.

Lisäksi Sonera kirjasi toiselle neljännekselle viiden miljardin markan voiton Aerialin ja Voicestreamin fuusiosta, joka toteutui toukokuun alussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?