200009069 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Euroalueen kaupunkien hintataso aleni vertailussa

Julkaistu: 22.7.2000 0:00

Tokio on yhä kallein kaupunki

Maailman kolme elinkustannuskiltaan kalleinta kaupunkia ovat Aasiassa. Brittiläisen The Economist Intelligence Unit -tutkimuslaitoksen (EIU) vertailussa korkeimmat elinkustannukset ovat Tokiossa, Osakassa ja Hongkongissa.

Neljännelle sijalle yltää Tashkent ja Pohjoismaiden mainetta ylläpitää viidenneksi kirivä Oslo.

Euron alamäki on vetänyt yhteisvaluutta-alueen kaupungit pois kymmenen kalleimman joukosta. Eurovyöhykkeen kallein kaupunki, Pariisi, löytyy sijalta 12, kun se vuosi sitten oli seitsemännellä tilalla.

EIU vertailee kaupunkien elinkustannuksia vertailemalla hintoja, joiden se arvioi vaikuttavan ulkomaille lähetettävien työntekijöiden elinkustannuksiin asemamaassa. Vertailun perustana käytetään New Yorkin hintatasoa.

Tokion elinkustannukset arvioidaan 65 prosenttia New Yorkia korkeammiksi. New York itse on maailman yhdenneksitoista kallein asuinpaikka. Dollarin vahvistuminen nosti sitä pykälän viimevuotisesta.

Ehkä hieman yllättäen kymmenen kalleimman kaupungin listalta löytyvät Uzbekistanin pääkaupunki Tashkent sijalta neljä ja Gabonin pääkaupunki Libreville sijalta seitsemän.

Euroopan unionin kaupungeista korkeimmat asumiskustannukset on Lontoossa, joka on listan kuudenneksi kallein.

Budapest on Euroopan halvin

Listan halvimmat kaupungit ovat myös Aasiassa. Halvin on Teheran ja toiseksi halvin New Delhi. Kolmanneksi halvin on Ecuadorin pääkaupunki Quito.

Euroopan halvin kaupunki on Budapest, joka on listan kuudenneksi halvin. Siellä asumiskustannukset ovat noin puolet New Yorkin tasosta.

Tuoreimmat osastosta