200008463 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Mozartia savolaisittain

21.7.2000 0:00

Savonmielinen ja suomenkielinen on ohjaaja Ville Saukkosen mukaan tänään Vesannon Vesantohallissa ensi-iltansa saava Figaron hiät, 1700-luvun Espanjasta Savoon ja nykypäivään siirretty W.A. Mozartin suosikkiooppera.

Vaikka Figaron hiät lienee ensimmäinen savolaistettu ooppera, on Saukkonen aiemmin nähnyt kaksi nykyaikaistettua versiota Figaron häistä. Niitä hän ei kuitenkaan jaksanut katsoa.

-Se on vaikeaa. Eihän se riitä, että vaihdetaan vain puvut. Mutta on ollut uskomattoman vapauttavaa muokata ooppera Savoon. Päästiin kreiveistä ja kreivittäristä. Kun hienostelu ja hovi otetaan pois, inhimillisyyshän sieltä löytyy alta.

Savolaisversiossa Figaro on muuttunut remonttireiskaksi, jonka tekemät huonekalut huojuvat, ja kreivitär on kuntopyörän päällä vaikeroiva moderni nainen. Myös juonenkäänteet on pyritty muokkaamaan mahdollisimman vauhdikkaiksi.

Projekti sai alkunsa vuosi sitten Saukkosen ohjatessa Vesannolla Oskar Merikannon Pohjan neiti -oopperan. Lauluryhmä ehdotti savolaista oopperaa, ja Saukkonen innostui ajatuksesta.

-Figaro on oopperoiden ooppera. Se on pitkä ooppera ja kesto on myös sen vihollinen. Kohtaukset on saatava nivottua yhteen ja toimimaan kokonaisuutena, jotta yleisön kiinnostus pysyisi yllä, Saukkonen sanoo.

Saukkonen kuitenkin nauttii haasteista ja uskoo, että lähes 3,5-tuntinen Figaron hiät toimii loppuun asti. Ainakin koeyleisö viihtyi esityksessä.

Figaron hiät on Saukkosen seitsemäs Mozart-oopperaohjaus. Kaikkiaan Mozart ehti säveltää 21 oopperaa, ja Saukkonen aikoo tehdä ne kaikki.

Ensi-iltajuhlinnan jälkeen Saukkonen suuntaa Helsinkiin, jossa hän ohjaa Paciuksen Kaarle kuninkaan metsästyksen Aleksanterin teatterin 120-vuotisjuhlaesityksenä.

Figaron hiät 21.-30.7. Vesantohallissa, tiedustelut puh. 017-650121, 040-7794745, 017-688541, www.savonia.net/vesantosoi/

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?