200006374 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Analyytikot: Kiina tuskin tukeutuu vain omaan kännykkästandardiin

20.7.2000 0:00

Markkinoilla ei uskota, että Kiina voisi perustaa kolmannen sukupolven tietoliikennettä täysin oman standardin varaan. Merita Pankkiiriliikkeen analyytikko Jussi Uskola ja pankkiiriliike Evlin analyytikko Janne Laakso ennustavat Kiinan käyttävän rinnakkain omaa ja Euroopassa valittua tekniikkaa.

Kiinalainen tutkimuslaitos China Academy of Telecommunication Technology on kehittänyt yhdessä Siemensin kanssa uutta td-scdma-standardia kolmannen sukupolven matkapuhelimia varten. Kiinan hallitus ilmoitti viime viikolla lisäävänsä rahoitusta standardikehitykseen.

Jussi Uskola arvelee, että Kiinassa kehitetty standardi kilpailisi lähinnä sisätilojen tiedonsiirron tekniikan eli td-cdma:n kanssa. Laajemmalla peittoalueella tiedonsiirto toteutettaisiin todennäköisesti w-cdma-tekniikalla.

Myös Nokia luottaa yhdistelmäratkaisun syntymiseen.

Nokia Networksin tiedottajan Riitta Mårdin mukaan yhtiössä uskotaan yhä w-cdma-standardin tulevan vallitsevaksi tekniikaksi kolmannen sukupolven kännykkätoteutuksissa maailmassa. Kiinassa kehitelty td-scdma-teknologia voi olla vain sitä täydentävä järjestelmä.

Yhdistelmäratkaisu pelastaisi Nokian

Uskola ja Laakso arvelevat, että Kiinan oma puhelinstandardi voi syödä osan Nokian markkinoista maassa. Joka tapauksessa Kiinan oma standardi pakottaisi markkinaosuuksille pyrkivät yhtiöt valmistamaan ainakin järjestelmään sopivia päätelaitteita.

Laakso uskoo Siemensin petaavan itselleen etulyöntiasemaa Kiinan markkinoilla osallistumalla standarditehtailuun. Hänen mukaansa Siemens ajoi aikoinaan voimakkaasti kehitellyn standardin pohjalla olevaa td-cdma-tekniikkaa myös Euroopan tietoliikenneratkaisuksi.

-Uskoisin, että Nokia ja Ericsson voisivat olla aika vahvoilla eri verkkoratkaisujen yhteensovittamisessa. Mielenkiintoista on kyllä se, että Siemens olisi suhteellisesti vahvemmalla tilanteessa, jossa tekniikoita yhdistetään, kuin vain yhteen tekniikkaan perustuvassa ratkaisussa, Laakso arvelee.

Jussi Uskola muistuttaa, että puhelinoperaattoreiden voitoista suuri osuus tulee kansainvälisen liikenteen hoitamisesta, eli verkossa vierailevilta ulkomaisten operaattoreiden asiakkailta.

-Yhdysvalloissa, Etelä-Koreassa ja osissa Australiaa on käytössä nykyisin gsm-tekniikan kilpailija cdma. Etelä-Korean teleoperaattorit ovat kuitenkin ilmoittaneet harkitsevansa w-cdma:n valitsemista kolmannen sukupolven tekniikaksi. Laajemmalle levinnyt tekniikka laskee puhelinten ja verkkoelementtien hintoja, tarjonta on myös parempi, Uskola selvittää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?