200004832 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Klassinen menestystarina

Julkaistu: 15.7.2000 0:00

Onnistuneimmat asiat syntyvät usein sattumalta, tietää tänä vuonna 15 vuotta täyttävän Ondine-levy-yhtiön toimitusjohtaja Reijo Kiilunen. Klassiseen musiikkiin keskittynyt Ondine perustettiin aikoinaan tuottamaan pelkästään Kuhmon kamarimusiikkijuhlien vuosittainen festivaalilevy. Nyt Ondinelta tulee vuosittain ulos noin 25 levyä. Liikevaihto hipoo kahdeksaa miljoonaa markkaa.

Nimi metsänhaltijalta

Ondine henkilöityy pitkälti Kiiluseen, jonka Kuhmon kamarimusiikkijuhlien johtaja Seppo Kimanen palkkasi aikoinaan vetämään Filharmonia-nimistä konserttitoimistoa. Pian äänilevyfriikiksi tunnustautuva Kiilunen kuitenkin keskittyi levybisnekseen.

-Perustaessamme Ondinea halusin sen olevan alusta pitäen kansainvälinen levymerkki. Se heijastui myös nimeen. Seppo ehdotti lukuisia eri nimiä ja luki minulle lopulta musiikkiterminologian kirjasta yksittäisiä sanoja läpi. Ravelin ja Debussyn musiikissa esiintyvän metsänhaltijan, Ondinen, kohdalla pysäytin hänet. Tiesin sanan heijastavan tulevan yrityksen imagoa parhaiten, hän muistelee.

Aluksi Kuhmon kamarimusiikkijuhlat omisti Ondinen. Nykyään Ondine on osakeyhtiö ja side kamarimusiikkijuhliin on lähinnä henkinen.

-Ondinen ja Kuhmon kamarimusiikkijuhlien toimitilat ovat vierekkäin. Ondine tuottaa myös edelleen Kuhmon festivaalilevyn. Tällä hetkellä meillä on musiikkijuhlien kanssa tekeillä varsinainen suurprojekti. Teemme seitsemän cd-levyn kokonaisuuden, joka koostuu alusta loppuun Kuhmon live-levytyksistä. Urakka valmistuu ensi vuoden puolella. Kokonaisuudessa esitellään 1900-luvun suomalaisen kamarimusiikin parhaimmistoa.

Mattila myy platinaa

Parhaiten suomalaiset tuntevat Ondinen levyistä Karita Mattilan menestyskokoelmat.

-Molemmat Mattilan levytykset, Wonderful ja Lauluja merelle, ovat myyneet Suomessa platinalevyn verran eli yli 30 000 kappaletta. Ne ovat suosittuja etenkin Suomessa, kun taas vientiin menee eniten Eino-Juhani Rautavaaran musiikkia. Ulkomailla Rautavaaran musiikki on varsinainen menestystarina, jonka merkitystä ei kokonaisuudessaan edes ymmärretä Suomessa, Kiilunen kertoo.

Ondinen levyjä viedään pääasiassa Keski-Eurooppaan, Yhdysvaltoihin ja Japaniin. Joskus levyä myydään ulkomailla vain noin 2 000 kappaletta, mutta varsinkin Rautavaaran levytysten myyntimäärät saattavat nousta jopa 25 000:een. Se ei kuulosta paljolta kevyen musiikin menestystarinoihin verrattuna, mutta riittää Kiilusen mielestä klassiseen musiikkiin erikoistuneelle yritykselle hyvin.

-Haluamme keskittyä vastaisuudessakin vain klassiseen musiikkiin. Meillä on tosin levymerkki Octopus, jonka alla olemme tuottaneet pari kevyttä levyä. Sen tarkoituksena on mahdollistaa musiikilliset syrjähypyt tarpeeksi kiinnostavien projektien osuessa kohdalle. Viimeksi julkaistu Octopus-levy esitteli Pepe Willbergin tuotantoa.

15-vuotiaan syntymäpäiväsankarin suunnitellaan jatkavan tutuilla linjoilla.

-Emme enää erityisesti yritä laajentaa toimintaamme. Viennin puolella on toki kasvunvaraa, mutta muuten nykytilanne näyttää hyvältä, toteaa Kiilunen.

Kuhmon kamarimusiikkijuhlat 16.-30.7.

Tuoreimmat osastosta