200008738 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Verkkopankin ovet käyvät tiuhaan

Julkaistu: 15.7.2000 0:00

Pankkipiireissä on hoettu jo vähän aikaa internetin autuutta osakekaupassa. Ajatus näyttää menneen nopeasti läpi perinteisten pankkien yksityissijoittajienkin keskuudessa. Pankit ovat saaneet piensijoittaja-asiakkaansa jo suurelta osin häädettyä meklareiden ja sijoitusneuvojien luota nettikaupan puolelle.

Esimerkiksi Leonian verkkopankki aloitti kunnolla vasta viime helmikuussa. Sijoitusjohtaja Marko Backström sanoo, että 76 prosenttia toimeksiannoista kulkee jo reaaliajassa pörssiin verkkopankin kautta.

Asia vahvistetaan Leonian Unioninkadun konttorista Helsingistä.

-Osakekauppaa tehdään tässä nykyisin ehkä kerran pari viikossa, kun se aiemmin oli jatkuvaa, jokapäiväistä työtä, sanoo sijoitusneuvoja Sirpa Saavalainen.

Maan suurimman pankin Meritan Sijoittajan Solo toimii nyt välityspaikkana 74 prosentissa kaikkien Meritan asiakkaiden pörssitoimeksiannoista, kun vuosi sitten osuus oli parikymmentä prosenttiyksikköä alhaisempi. Solon sijoituspalvelu ei ole aivan reaaliaikainen, vaan välissä on vielä meklari, joka syöttää saman tien toimeksiannot pörssin järjestelmään. Solokin aiotaan siirtää reaaliaikaiseen toimeksiantojen välitykseen.

Muista poiketen Osuuspankeissa ei ole hehkutettu pelkän netin autuutta osakekaupoissa. Opstockin toimitusjohtaja Risto Murto arvioi, että osuuspankkien yksityisasiakkaiden pörssitoimeksiannoista noin 50 prosenttia kulkee nykyisin osuuspankkien verkkopankin Kultaraha-palvelun kautta. Kultarahan osakevälitys on tätä nykyä reaaliaikaista eli toimeksiannot välittyvät suoraan pörssin järjestelmään, kevääseen asti meklari oli vielä välissä.

Murto sanoo, että vaikka Kultaraha on nyt on-line-palvelu, meklarin välissäololla on turhan huono kaiku. Tosiasiassa se ei juurikaan hidastanut nettikauppaa, ja aika ajoin nettipuolella koetuissa osakevälityksen ruuhkatilanteissa meklari olisi suorastaan arvokas välikäsi.

-Ruuhkatilanteiden tehokkuus on iso luotettavuuskysymys. Kaupantekojärjestelmän toimivuus on kaiken a ja o, Murto muistuttaa.

50 prosentiksi yksityisasiakkaiden pörssitoimeksiantojen nettiosuuden arvioi omassa pankissaan myös Mandatumin toimitusjohtaja Paavo Prepula. Mandatumin reaaliaikainen nettiosakevälityskin on tämän vuoden tulokas.

Nettivälityksen prosenttiosuudet pörssitoimeksiantojen määrästä ovat kasvaneet nopeasti samaan aikaan kun tavalliset suomalaiset ovat innostuneet osakesäästäjiksi. Seuraava nousija on wap. Ainakin pankinjohtaja Antti Tainio Meritasta uskoo, että iso joukko niistä, jotka pääsääntöisesti käyttävät internetiä, siirtyvät myös käyttämään wap-puhelimia osakekaupassa.

-Finanssipalvelut sopivat erittäin hyvin wapiin. Siellä ovat kaikki kanavat ja sama Solo, Tainio sanoo.

Tuoreimmat osastosta