200006441 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Jotta holtittomuus voisi jatkua

Julkaistu: 12.7.2000 0:00

Alkuvuoden aikana Amerikan mantereelta liikkeelle lähtenyt bensiinin mtbe-lisäaineen vaarallisuutta koskeva kohu on levinnyt Suomeenkin. Muualla Euroopassa vain Tanskassa on esiintynyt mtbe:n kritiikkiä.

Asia koskee vahvasti suomalaista Fortumia. Aikoinaan Neste oli aktiivisesti mukana kehittelemässä bensiinin paranteita, joilla voitiin luopua lyijyn lisäämisestä moottoribensiiniin. Mtbe:n avulla saavutettiin paljon muitakin etuja. Lisäaineistettu bensiini palaa selvästi paremmin ja puhtaammin kuin lisäaineeton bensiini. Mtbe-bensiiniä käyttävän moottorin päästöt ovatkin tällä hetkellä varsin alhaisia.

Neste, sittemmin Fortum, panosti mtbe:n tuotantoon jo alkuvaiheessa vahvasti. Yhtiö onnistuikin saamaan huomattavan markkinaosuuden maailman nopeasti kasvavilla mtbe-markkinoilla. Tällä hetkellä Fortum on aineen suurimpia tuottajia maailmassa.

Mtbe on periaatteessa todettu vaaralliseksi, syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Sellaisenaan tämä ei ole ongelma, koska mtbe:n ei pitäisikään missään vaiheessa joutua kosketuksiin ihmiselimistön kanssa. Myös tavallinen bensiini on ihmiselle myrkyllinen aine. Moottorissa tapahtuvan palamisen jälkeen mtbe:stä ei synny vaarallisia jäämiä, vaan päinvastoin bensiinin palamispäästöt ovat puhtaampia, jos bensiiniin on lisätty mtbe:tä.

Yhdysvalloissa ja erityisesti Kaliforniassa ongelmana on bensiinin huolimaton käsittely ja vuotavat bensiinisäiliöt, joiden vuoksi ainetta pääsee luontoon ja pohjavesiin. Samaa pelätään Suomessakin. Pohjaveteen päästyään aine pysyy siellä pitkään, ja pienikin määrä saastuttaa suuria vesimääriä.

Kaliforniassa on päätetty kieltää mtbe:n käyttö vuoteen 2002 mennessä. Suomessa aineesta tehdään riskikartoitusta. Fortumille tilanne on ikävä, ja Kalifornian ratkaisu voi viedä lupaavan menestyksen yhtiön käsistä.

Kalifornian viranomaisten toiminta on varsin erikoista. Mtbe:n vaarallisuus johtuu siitä, ettei bensiinin käsittelyvaatimuksia noudateta. Sen sijaan että viranomaiset puuttuisivat huolimattomuuteen ja laiminlyönteihin, he poistavat markkinoilta erittäin hyödyllisen lisäaineen, jotta holtiton meno voi jatkua. Laajamittaisen autoilun ja vakavien ilmansaasteongelmien kanssa painiskelevassa Kaliforniassa ratkaisu on vähintäänkin kummallinen.

On hyvin mahdollista, että matkanvarrella viranomaispäätökset voivat vielä muuttua. Tai sitten taustalla on muita motiiveja, kuten kauppapoliittisia pyrkimyksiä.

Tuoreimmat osastosta