200008176 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vihreys ei ole vielä valttia suomalaisessa maalibisneksessä

Julkaistu: 11.7.2000 0:00

Saksalainen ekomaali tehdään sadeveteen

Saksassa ekoajattelu lähtee liikkeelle ihmisistä, ja valtio tulee perässä. Suomessa valtiovalta on luontoystävällisempi kuin ihmiset, jotka kulkevat vastustellen jäljessä, väittää saksalaisia ekomaaleja Suomeen tuova Hans-Peter Wilms.

Wilmsin perustama Bionor on tuonut Suomeen Auro-merkkisiä luonnonmaaleja kuusi vuotta, mutta mies ei juuri hihku riemusta. Yksikään maalikauppa ei ole suostunut jälleenmyyjäksi, vaikka kaikki myöntävät, että tuote on hyvä.

Maalikaupat myyvät Wilmsin mukaan vain isojen tehtaiden perustuotteita, joita löytyy suoraan hyllystä tai joita mainostetaan miljoonilla markoilla televisiossa.

17 vuotta sitten Saksasta Mikkelin liepeille Ristiinaan muuttanut Wilms esittelee maahantuomiaan tuotteita pienessä punaisessa sivurakennuksessa idyllisessä maalaismaisemassa. Esitteissä kerrotaan, että periaatteessa jokaisen purkin sisällön voisi kompostoida ilman, että juomavesi olisi vaarassa tai ympärillä kasvava vehmas luonto kärsisi.

Arkkitehdit tärkeä asiakaskunta

Wilmsin maaleja myytiin aluksi helsinkiläisessä ekokaupassa, mutta menestys ei ollut kummoinen. Nykyisin Aurolla ei ole enää edustajaa pääkaupunkiseudulla, jossa kuitenkin rakennetaan ja korjataan eniten ja maalin menekki olisi todennäköisesti suurin.

Kokonaan luonnonöljyistä ja -pigmenteistä valmistettujen talo- ja sisämaalien parhaat kauppamiehet ovat arkkitehteja, jotka käyttävät niitä sekä uusissa että vanhoissa rakennuskohteissa. Toinen tärkeä asiakaskunta ovat entisöijät, jotka käsittelevät maaleilla huonekaluja.

Auroa myydään myös suoraan kuluttajille. He ovat Wilmsin mukaan ihmisiä, jotka ajattelevat pidemmälle ja ottavat asioista selvää. Hänen mukaansa maalin ekologisuus on vain lisä, joka auttaa ostajaa ratkaisun tekemisessä. Tärkein ostoperuste on laatu.

Pieni ei pärjää isoille tehtaille

Wilmsin mukaan eko-imagoa mainostetaan suomalaisessa maalibisneksessä löyhin perustein. Se, mitä täällä myydään luonnonmaalina, ei kuulemma kelpaisi sellaiseksi Saksassa.

Markkinointiponnisteluja hankaloittaa maalialan suomalaisen jätin ylivoima, joka pienen yrittäjän näkökulmasta näyttää ulottuvan kaikkialle.

-Esimerkiksi Raision asuntomessuille rakennettiin Suomen ensimmäiset puukerrostalot, ja olin mukana maalien tarjouskilpailussa. Iso yritys voitti kilpailun, koska antoi maalit ilmaiseksi. Pieni ei sellaiseen pysty, yritystään yksin pyörittävä Wilms toteaa.

Sadevettä ja luonnonvärejä

Auro on toiminut Saksan Braunschweigissa 17 vuotta ja työllistää nykyisin 50 ihmistä. Wilms kertoo vuolaasti yrityksen tarkasta ympäristönsuojeluohjelmasta, jonka puitteissa seurataan jopa yrityksessä käytetyn kopiopaperin määrää.

Maalien valmistuksessa käytetty vesi on maanalaiseen varastoon kerättyä sadevettä, raaka-aineet ovat uusiutuvia luonnonvaroja ja jokaisessa työpisteessä on päivänvalo, luonnollinen ilmastointi, täyspuuhuonekalut sekä viheralue.

WWF ja aikakauslehti Capital valitsivat Auron perustaja Hermann Fischerin Saksassa vuoden 1992 ekoyrittäjäksi.

T:mi Bionor

 - Toimiala: maahantuonti - Perustamisvuosi: 1994 - Liikevaihto: vajaat 500 000 markkaa - Työntekijöitä: yrittäjä itse

Tuoreimmat osastosta