200004809 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Saksan eläkeuudistus alkaa löytää muotoaan ts

Julkaistu: 7.7.2000 12:34

Ammattiliitot uhkaavat jo kuumalla protestisyksyllä

Saksan pitkään vireillä ollut eläkeuudistus on vihdoin edennyt hieman. Sosiaalidemokraattien liittopäiväryhmä hyväksyi tiistaina kiivaan keskustelun jälkeen työministeri Walter Riesterin uusimman uudistusmallin.

Malli saanee lähipäivinä myös hallituksen siunauksen, jolloin sitä voidaan vielä hioa opposition kanssa ennen virallisen lakiesityksen muokkaamista kesälomien jälkeen.

Riesterin suunnitelman pääkohdat ovat eläkemaksujen pitäminen kurissa ja eläkkeiden tason lievä lasku tulevina vuosikymmeninä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että nykyisin 19,5 prosenttia bruttopalkasta vievät eläkevakuutusmaksut saavat vuoteen 2020 mennessä nousta korkeintaan 20 prosenttiin ja vuoteen 2030 mennessä korkeintaan 22 prosenttiin.

Eläkkeiden taso putoa nykyisestä 70 prosentista vuoteen 2020 mennessä ensin 68 prosenttiin ja 2030 vielä 64 prosenttiin työajan nettopalkasta. Pudotus alkaa vuonna 2011. Siitä alkaen osuutta vähennetään 0,3 prosenttia vuodessa.

Pääomarahoitettu osa jää heikoksi

Pakollisten ja suoraan nykyisten eläkkeiden maksuun menevien eläkevakuutusmaksujen rinnalle on tarkoitus saada toiseksi kantavaksi pylvääksi pieni pääomarahoitettu osa. Sitä suunniteltiin alunperin Ruotsin mallin mukaan osaksi lakisääteistä turvaa, mutta ay-liikkeen vastustus vesitti asian.

Nyt käsittelyssä olevassa mallissa kyse on enää vapaaehtoisista yksityisistä eläkevakuutuksista, joihin palkansaajien tulisi ensi vuodesta alkaen maksaa perinteisten eläkemaksujen lisäksi aluksi 0,5 prosenttia tuloistaan.

Osuuden tulisi nousta niin, että se olisi kahdeksan vuoden kuluttua neljä prosenttia bruttotuloista. Valtio aikoo tukea alle 105 000 Suomen markkaa vuodessa ansaitsevia 3 000 markalla vuodessa, jotta myös heillä olisi varaa yksityiseen eläkevakuutukseen.

Omaa aktiivisuutta on tarkoitus palkita verohelpotuksilla, mutta Riesterin luonnos ei vielä määrittele, minkälaiset vakuutukset tai sijoitukset verovapauden piiriin hyväksytään.

Lapsia tehneille parempi eläke

Opposition mielestä luonnos on edelleen liian epämääräinen. Sekä kristillisdemokraatit että useat taloustutkijat vaativat myös lapsiluvun huomioimista eläkkeen tasossa. Taloustutkimuslaitos Ifo-instituutti ehdottaa, että lapsettomille tulisi maksaa vain puolet siitä, mitä vähintään kolmen lapsen vanhemmille maksetaan.

Opposition ja hallituksen on vielä löydettävä yhteinen kanta myös vanhusten sosiaaliavusta. Nykyisin vanhusten saama sosiaaliapu voidaan periä takaisin heidän lapsiltaan, mutta SPD haluaisi taata kaikille perusturvan.

Ammattiliitot lupailevat eläkeasioissa kuumaa kesää ja syksyä. Niiden mielestä yksityisen eläketurvan osuus ei saa ylittää 2,5:tä prosenttia palkasta eikä sitä saa missään nimessä jättää yksin palkansaajan maksettavaksi.

IG Metall aikoo järjestää huomisesta alkaen protestitapahtumia, joissa se vaatii muun muassa yritysten järjestämien lisäeläkkeiden muuttamista pakollisiksi.

Tuoreimmat osastosta