200004283 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Metsän ja peltomaan hinnat nousevat

Julkaistu: 6.7.2000 0:00

Heilahtelevat pörssikurssit vilkastuttavat metsämaan ostamista

Metsän ja pellon kysyntä kasvaa Suomessa. Metsämaan kysyntä kasvoi viime vuonna, ja kauppoja tehtiin noin 10 prosenttia enemmän kuin vuonna 1998. Saman suunnan arvioidaan jatkuvan tänä vuonna.

Pörssikurssien heilahtelu näkyy myös metsäkauppojen vilkastumisena, arvioi Maanomistajien arviointikeskuksen toimitusjohtaja Aulikki Kiviranta.

-Keväällä pörssikurssit varsinkin it-osakkeissa tulivat kautta linjan alas. Silloin alettiin katsoa osakkeita vakaampia sijoituskohteita.

Kivirannan mukaan metsämaan hinta on viime vuosina ollut hieman nousemaan päin. Trendi näyttää jatkuvan tänä vuonna, vaikka tuoreita tilastoja tämän vuoden metsäkaupoista ei vielä ole.

Metsään sijoittavat sekä metsää entuudestaan omistavat henkilöt että aiempaa enemmän pääomiaan hajauttavat sijoittajat. Metsästä ovat olleet kiinnostuneita niin viljelijät kuin kaupunkilaismetsänomistajat.

-Se on ollut halvempaa kuin osakkeiden ostaminen viime aikoina. Metsän hinta ei vielä ole kovin suuri suhteessa siihen, mitä se tuottaa, edellyttäen että sitä jaksaa hoitaa, Kiviranta perustelee.

Myös pellon hinta nousussa

Peltomaan hinta nousee kaiken aikaa, joskin alueiden välillä on eroja.

-Varsinkin Etelä-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa sekä perinteisillä viljelysalueilla hinta alkaa taas olla varsin korkea, Kiviranta toteaa.

Kauppojen määrä on noussut vuodesta 1996 lähtien. Hinnat puolestaan kääntyivät nousuun vasta vuotta myöhemmin.

-Esimerkiksi Uudellamaalla pellon hinta oli pitkään keskimäärin 20 000 markkaa hehtaarilta tai jopa sen alle. Nyt hinta lähentelee 30 000 markkaa.

Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa hinnat nousivat Kivirannan mukaan jo ennen kuin Uudellamaalla ja ovat nyt selkeästi yli 30 000 markan.

Silti kymmenen vuoden takaisista huippuhinnoista ollaan vielä kaukana. Silloin pellosta sai Pohjanmaalla ja Varsinais-Suomessa maksaa keskimäärin jopa 50 000-60 000 markkaa hehtaarilta, Uudellamaallakin 40 000 markkaa.

Heikoimmin viljelyalojen kauppa käy nyt Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa, missä pieniä peltolohkoja pusikoituu kaiken aikaa.

Kiviranta uskoo pellon hintakehityksen jatkuvan melko tasaisena lähivuodet. Suuria hinnannousuja tai -pudotuksia ei ole odotettavissa.

-Ne, jotka ovat päättäneet jatkaa viljelyä, pyrkivät koko ajan suurentamaan peltopinta-alaa. Aina kun tulee lähialueilta maata myyntiin, syntyy kilpailu kuka maan saa, ja se aiheuttaa hinnannousua.

Tuoreimmat osastosta