2000011938 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Joskus lomaosake voi osoittautua halvemmaksi

Julkaistu: 1.7.2000 0:00

Oman loma-asunnon kustannukset saattavat joskus nousta niin korkeiksi, että on syytä vakavasti verrata niitä asunnon todelliseen käyttöön. Muitakin vaihtoehtoja on.

Lomaosakkeet eli time share -lomanviettotapa on voimakkaimmin kasvava matkailuala. Järjestelmässä asiakas ostaa vähintään viikon pituisen vuosiosuuden loma-asuntoon. Osuus ostetaan tiettyyn kohteeseen, mutta asiakas voi halutessaan vaihtaa noin 500 markan lisämaksua vastaan osuutensa saman yhtiön muihin saman luokan kohteisiin. Kohteet on luokiteltu yhdestä viiteen tähteen.

Alan suurimmalla toimijalla RCI:llä on 3 500 kohdetta ympäri maailmaa. Lisäksi alueella toimii paljon välittäjiä, jotka myyvät ja ostavat yksityishenkilöiden lomaosakkeita. Suurin osa näistä time share -osuuksista sijaitsevat suurissa huoneistohotelleissa, mutta yksittäisiä kohteitakin löytyy.

Halvimmillaan viikon osuudet maksavat 4 800 markkaa. Sen sijaan oikeudesta käyttää Vilamouran hienostoalueella sijaitsevaa kolmen makuuhuoneen täysin varusteltua huvilaa koko loppuikänsä kolmen viikon ajan touko-syyskuussa joutuisi pulittamaan 95 000 markkaa.

Ostosumman lisäksi asiakas maksaa 1 000-5 000 markkaa vuosittaista kiinteistön ylläpitomaksua. Paikallisista veroista, maksuista ja kiinteistön ylläpidosta ostajan ei tarvitse huolehtia.

Lisätietoja lomaosakkeista esimerkiksi osoitteista www.rci.com ja www.francetimeshare.com ja yksityishenkilöiden lomaosakkeiden välityksestä www.direct-resales.co.uk

Tuoreimmat osastosta