200008923 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Suomelle huonot pisteet työllisyystutkimuksessa

Julkaistu: 30.6.2000 0:00

Berliini Teollisuusmaiden työllisyyspoliitiikkaa arvioiva tuore saksalaistutkimus antaa Suomelle huonot pisteet. Vertailluista 21 maasta Suomi jää kolmanneksi viimeiseksi Espanjan ja Kreikan jälkeen, vaikka onnistuikin nousemaan yhden sijan verran edelliseen, kaksi vuotta sitten tehtyyn tutkimukseen verrattuna.

Suomen pistesaalista karsi muun muassa se, että kokonaistyöllisyys on laskenut talouskasvusta huolimatta. Lisäksi työmarkkinoiden jousto on riittämätöntä, lakkoja on esiintynyt suhteellisen usein ja myönteinen kehitys keskittyy maan eteläosiin.

Kärkipaikoille sijoittuvat Japani, Sveitsi ja Norja. Eniten asemaansa paransivat seitsemänneltä neljännelle sijalle noussut Hollanti sekä kahdenneksitoista niin ikään kolme pykälää ylös kivunnut Irlanti.

Tutkimuksen pahin putoaja sen sijaan oli Saksa, joka jäi kolme pykälää edelliskertaa alemmaksi 15. sijalle. Menestystä heikensivät pääasiassa korkea pitkäaikaistyöttömyys ja työttömyysasteen hidas lasku.

Bertelsmann-säätiön kahden vuoden välein tehtävän tutkimuksen toteuttivat Münsterin yliopiston taloustutkijat Martin Kröger ja Ulrich van Suntum.

Viiden vuoden tiedot pohjana

Vertailun pohjana käytettiin OECD:n tietoja työttömyysasteen ja työllisyyden muutoksen lisäksi pitkäaikaistyöttömyydestä, osa-aikatyön määrästä, lakkotiheydestä, palkkakehityksestä, työmarkkinapolitiikan aktiivisuudesta ja investointien sekä valtion budjetin osuudesta bruttokansantuotteesta.

-Tuloksia tarkasteltaessa on otettava huomioon, että tutkimus ei koske pelkästään uusinta tilannetta, vaan siinä on huomioitu viimeisten viiden vuoden keskiarvo. Esimerkiksi Japanin tilanne ei tämänhetkisten tietojen mukaan olisi aivan näin hyvä, muistuttaa Bertelsmann-säätiön tiedottaja Clemens Wieland.

Koska suurten EU-maiden pistesaaliit pysyivät tutkimuksessa korkeintaan ennallaan tai heikkenivät kuten Saksalla, ja parannukset tapahtuivat lähinnä pienemmissä maissa, uskovat tutkijat että unionin ei kannata keskittää työmarkkinapolitiikkaansa.

Päinvastoin, suurtenkin maiden pitäisi heidän mielestään antaa alueilleen lisää mahdollisuuksia paikallisten tarpeiden mukaiseen vaihteluun, kunhan tietyt vähimmäisstandardit täytetään.

Tuoreimmat osastosta