200004366 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Shakin kontaktipeli saapuu Helsinkiin

29.6.2000 0:00

Tuntuuko tavallinen shakkipeli vähän liian junnaavalta ja staattiselta? Helsinkiläisillä on kohta tilaisuus tutustua lautapelien tulokkaaseen kolmishakkiin raittiissa ulkoilmassa. Keski-Suomen liitto on lahjoittanut Jyväskylän yliopiston suojissa syntyneen peli-innovaation ulkopeliversion Hesperian puistoon, jossa jo ennestään on perinteinen puistoshakki. Lauta on ollut paikoillaan viime syksystä, ja ensi viikon torstaina myös omaperäiset nappulat saadaan viimein paikoilleen. Ne on veistänyt pikasahauksen moninkertainen Suomen mestari Antero Kovanen.

Kehittäjät ovat verranneet 45 nappulalla kolmen hengen voimin pelattavaa shakkiaan pohjoisamerikkalaiseen kapean kaukalon jääkiekkoon, jos perinteinen shakki rinnastuu tavalliseen jääkiekkoon.

Videopelipolvelle sopivaa shakkia?

-Nappuloiden iskuvoima on suurempi suhteessa pelitilaan, kuvailee kolmishakin isä Jorma Kyppö tietojenkäsittelytieteen tutkimuksen sivutuotteena syntynyttä strategiapeliä.

-Pelattuna kolmishakki on dynaamisempi, nopeatempoisempi ja sosiaalisempi, Kyppö vertaa peliään sen kantamuotoon.

Oma kutkutuksensa on siinä, että kolmisin pelattaessa kaksi osanottajaa alkaa jossain vaiheessa vääjäämättä juonia ja liittoutua kolmatta osapuolta vastaan. Lopulta kuitenkin vain yksi jää voittajana laudalle.

Monine matemaattisine ulottuvuuksineenkaan kolmishakkikeksintö ei ole jäänyt akateemiseksi askarteluksi, vaan pelin tuotteistamisen on ottanut vastuulleen Prime Chess Oy. Jatkotuotteita ovat juuri suurikokoinen puistolauta sekä pelin tietokoneversio romppu- ja verkkotallenteineen. Ennen pitkää tietokoneversion on tarkoitus kasvaa ulos pelkästä pelistä strategiasuunnitteluohjelmistoksi.

Kolmishakkia on testattu useiden shakkihuippujen kanssa. Heistä nimekkäin on maailmanmestari Anatoli Karpov, joka tutustui keksintöön Suomen-vierailullaan 1996. Oman lautansa on saanut myös silloinen tasavallan presidentti Martti Ahtisaari.

Pääkaupungissa kolmen pelattavaan shakkiin voi perehtyä paitsi Hesperian puistossa myös ainakin puuntuuppaajien suosiossa olevassa ravintola Poseidonissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?