200005883 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Hyvätuloiset käyttävät internetiä Euroopassa

Julkaistu: 29.6.2000 0:00

Tutkimus: Köyhätkin surffaavat yleisesti Yhdysvalloissa

Internet on Yhdysvalloissa demokraattisempi väline kuin Euroopassa. Yhdysvalloissa internetiä käyttävät kaikki sosiaaliluokat, kun taas Euroopassa käyttäjiä ovat lähinnä hyväosaiset.

Näin sanoo tuore tutkimus, jossa selvitettiin yli 15-vuotiaiden internetin käyttötottumuksia sekä asenteita sähköistä kauppaa ja verkkomainontaa kohtaan EU-maissa, Norjassa ja Sveitsissä. Kartoitus on lajissaan ensimmäinen, ja se on tarkoitus toistaa puolivuosittain.

Tutkimuksen on toteuttanut Hollannissa perustettu Pro Active International. Sen pääjohtaja Liesbeth Hop kertoo, että internetin käyttäjäkunnassa Euroopassa ja Yhdysvalloissa on selkeä ero. Yhdysvalloissa verkon käyttäjät edustavat kattavasti kaikkia sosiaaliryhmiä, ainut merkittävä poikkeama on rotu. Valkoiset käyttävät internetiä enemmän kuin muut.

Euroopassa sen sijaan sosiaalinen asema erottelee internetin käyttäjiä selkeämmin. Yli 60 prosenttia eurooppalaisesta käyttäjäkunnasta on suurituloisia, keskituloisia on noin 30 prosenttia.

-En usko, että tähän tulee muutosta kovin nopeasti. Laitteistot ovat edelleen Euroopassa noin kaksi kertaa kalliimpia kuin Yhdysvalloissa, eikä verkkoon pääsy halpene aivan yhdessä yössä, Hop ennustaa.

Suomalaiset neljänsinä

Tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat Euroopan neljänsiä internetin käytössä. Noin 40 prosenttia yli 15-vuotiaista suomalaisista käyttää aktiivisesti internetiä. Suomen edelle yltävät Ruotsi, Norja ja Tanska. Nettikaupan käytössä Suomen ohi suhteellisessa vertailussa kiilaavat edellisten lisäksi myös Sveitsi, Hollanti ja Britannia.

Juuri nettikaupan kannalta verkossa liikkujien maksukykyisyys on lupaavaa. Tosin nuoret suhtautuvat verkkomainontaan ja -kaupankäyntiin on myönteisemmin kuin vauraat keski-ikäiset.

Verkkokauppaa käyvien on myös huomioitava alueelliset mieltymyserot.

Suomalaisista, ruotsalaisista ja saksalaisista vain viidennes suostuu käyttämään luottokorttia maksuvälineenä. Eurooppalainen keskitaso on puolet, ja briteistä jopa 90 prosenttia maksaa ostoksensa luottokortilla.

Tuoreimmat osastosta