200004514 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Sykliset osakkeet putosivat kelkasta

Julkaistu: 28.6.2000 0:00

New York Suhdannevaihteluille alttiiden teollisuusosakkeiden olisi viime vuosina pitänyt menestyä Yhdysvaltain osakemarkkinoilla mukavasti, jos perinteisiin viisauksiin vielä sopisi uskoa. Maan bruttokansantuote on kolme viime vuotta kasvanut yli neljän prosentin vuosivauhtia. Työttömyys on ollut ennätyksellisen alhaalla. Raaka-aineiden hinnat ovat pysyneet kurissa lukuun ottamatta raakaöljyn viimeaikaista hinnannousua.

Voimakas talouskasvu ei kuitenkaan ole liiemmin hyödyttänyt niitä sijoittajia, jotka ovat luottaneet rakennustarvikkeita, koneita, kemikaaleja, paperia ja kestokulutushyödykkeitä tuottavien yritysten osakkeisiin. Suhdannevaikutuksille herkät osakkeet näyttävät pudonneen pahan kerran syklistä.

Sijoittajien voivotellessa teknologiapainotteisen Nasdaqin keväisiä kurssilaskuja on unohdettu, että niin sanotun vanhan talouden osakkeilla on mennyt vielä huonommin - jo kolme viime vuotta.

Syklisistä osakkeista koostuva Dow Jones -teollisuusindeksi on viimeksi kuluneen vuoden aikana laskenut puolitoista prosenttia. Samana aikana Nasdaq-indeksi on kohonnut runsaat 50 prosenttia. Yksittäisten osakkeiden tilanne on vielä karumpi. Osakesäästäjille jaetut hyvät neuvot osakesalkun hajauttamisesta eri toimialoille ovat osoittautuneet melkoiseksi karhunpalvelukseksi eräillä syklisillä toimialoilla.

Vielä alkuvuodesta amerikkalaiset analyytikot povasivat metsäteollisuuden osakkeille valoisaa tulevaisuutta täksi vuodeksi. Sellun ja paperin hinta on ollut nousussa, paperi- ja selluvarastojen pohja on häämöttänyt ja rakennustyömaille on mennyt puutavaraa leivosten kilohinnalla. Kevään yritysfuusioiden todettiin johtavan ennen pitkää mittaviin synergiaetuihin sekä lisäävän teollisuudenalan hinnoitteluvaraa.

Lisäksi yhtiöt ovat pidättäyneet tuotantokapasiteetin lisäyksiltä, mikä on aikaisemmin johtanut hintasotiin ja koko toimialan kurssien vaipumiseen taas pohjamutiin.

Nämäkään näkymät eivät ole pelastaneet metsäteollisuuden osakkeita mittavilta pudotuksilta. Maailman suurimman metsäteollisuusyrityksen International Paperin kurssi on tällä hetkellä samalla tasolla kuin helmikuussa 1991. Philadelphian arvopaperipörssin metsäteollisuusindeksi on samoissa luvuissa kuin viisi vuotta sitten, kun taas Nasdaqin indeksi on noussut yli 250 prosenttia.

Aikaisemmista noususuhdanteista poiketeten viime vuosien nousulle on ollut tyypillistä hyvin alhainen inflaatio, mikä ei ole antanut perusteollisuusyrityksille juurikaan hinnoitteluvaraa.

Teknologiaosakkeiden nousu on saanut hiivansa pitkään jatkuvan kasvun odotuksista. Merkit talouden kasvuvauhdin hidastumisesta eivät juuri häiritse näitä odotuksia, sillä teollisuuden ja kaupan on siirryttävä käyttämään yhä enemmän tietotekniikkaa turvatakseen kilpailukykynsä ja markkina-asemansa.

Pörssivälitysliike Morgan Stanley Dean Witterin kotimaanmarkkinoiden päästrategi Byron Wien toteaa tämän viikon Barrons-talouslehdessä syklisten osakkeiden menettäneen institutionaalisten sijoittajien tuen, koska kasvuosakkesijoittajat hallitsevat markkinoita. Heistä harvat ovat kiinnostuneita vanha talouden suhdanneherkistä toimialoista öljysektoria lukuun ottamatta.

Tuoreimmat osastosta