20000655 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Töitä vuorotta

22.6.2000 0:00

Tulipas taas tehtyä koko viikonloppu töitä. Mitä, lähditkö töistä jo neljältä? Tämäntyyppisiä kommentteja kuulee vähän väliä. Yhä useammin sanoissa kuuluu myös ylpeys. On hienoa tehdä ylitöitä. Ylitöiden tekemisestä ja pitkistä työpäivistä on tullut itseisarvo. Niillä kehutaan.

Toisaalta innostus työhön auttaa ihmistä jaksamaan. Kannustava työilmapiiri antaa voimia. Hyvä organisaatio pystyy myös jakamaan töitä tasaisesti ja reagoimaan tilanteisiin, joissa nykyiset voimavarat ovat käymässä riittämättömämmiksi.

Tämäkään ei auta, jos pitkistä päivistä tulee elämäntapa. Ihmisen elimistö lyö vastaan. Ruumis ja sielu tarvitsevat lepoa.

Elämisen laatu kärsii, jos koko valveillaoloaika kuluu töissä. Ensimmäinen vaaranmerkki on se, kun harrastukset jäävät. Niille ei ole enää aikaa. Harrastuksien loppuminen saattaa johtaa fyysisen ja henkisen vireystilan laskuun. Myös terveys voi vaarantua. Työpäivien yhä pidentyessä kiinnostus ympäröivää maailmaa kohtaan katoaa. Henkilökohtaiset suhteet kärsivät, kun perhe, lapset ja ystävät eivät saa riittävästi aikaa. Koko elämä pyörii työn ympärillä.

Ylitöiden tekeminen ja sitä seuraava uupuminen ovat selvästi ristiriidassa työntekijöiltä vaadittavien ominaisuuksien kanssa. Nykykäsityksen mukaan työntekijän tulee olla tiimityöhön kykenevä, oppimiskykyinen, luova ongelmanratkaisija. Tällaisia työntekijöitä tarvitaan ja etsitään. Miten näille ominaisuuksille käy jatkuvien ylitöiden paineessa?

Väsymys vähentää oppimishalua. Myös oppiminen ja omaksuminen kärsii, kun keskittymiskyky heikkenee uupumuksen myötä. Tätä voi jokainen testata kotonaan. Vietetään ensin muutama hyvin valvottu yö. Tämän jälkeen otetaan jokin vaikeaselkoinen kirja ja yritetään omaksua sen tärkein sanoma kertalukemisella. Sitten pyydetään jotakuta kuulustelemaan, mitä kirja piti sisällään. Tuloksen voi jokainen arvata.

Entä luovuus? Uupuneena ihmismieli ei jaksa keksiä uutta. Väsymys turruttaa aivot. Kiireessä ei ehdi miettiä luovaa tapaa suoriutua aikaa vievistä tehtävistä. Syntyy oravanpyörä. Ongelmanratkaisussa turvaudutaan vanhoihin kaavoihin. Tulevaisuutta ei jaksa ajatella, kun on vaikeuksia selviä tästäkin päivästä.

Väsymys heikentää myös ryhmätyökykyä. Onnistunut tiimityö vaatii tekijöiltään paljon. Ryhmän voimavarat on yhdistettävä yhteisen päämäärän ja tavoitteiden saavuttamiseksi. Omat ajatukset tulee viestiä niin, että muut ymmärtävät ne. Lisäksi tarvitaan vastaanottokykyä. On ymmärrettävä muiden työpanosta ja kuunneltava heidän ideoitaan ja ajatuksiaan. Väsyneenä ihminen ärsyyntyy helposti. V-käyrä nousee jyrkästi. Muiden osallistujien poikkeavat ajatukset käsitetään helposti ennemminkin hyökkäyksenä kuin uutena näkökulmana. Eriäviä mielipiteitä ei suvaita. Sen seurauksena ilmapiiri heikkenee ja yhteistyö rakoilee.

Ylitöitä tehdään sekä työnantajan että työntekijän toimesta. Joskus työnantaja teettää kohtuuttomasti töitä ja joskus taas työntekijä itse jää töihin kiinni. Pitkällä tähtäimellä jatkuvien ylitöiden tekeminen ei ole kenenkään etu. Uupunut työntekijä ei pysty antamaan parastaan työnantajalle. Toisaalta työntekijän elämänlaatu huononee pitkien työpäivien seurauksena. Sekä työntekijän että työnantajan tulisi tämä ymmärtää. Vastuu on yhteinen.

Kirjoittaja on Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan tutkija.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?