200004095 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Orion härnää KD:ta Ruotsissa

Kolmen lääkejakelijan kilpailu kiristyy Pohjoismaissa

22.6.2000 0:00

Lääketukkukauppa Oriola tunkee kapuloita kahden muun pohjoismaisen lääkejakelijan eli Tamron ja Kronans Droghandelin rattaisiin aloittamalla lääkejakelun Ruotsissa. Yhtiön tarkoitus on käynnistää Ruotsin-lääkejakelu mahdollisimman rivakasti, mutta tavoitteitaan yhtiö ei suostu kertomaan.

Toimitusjohtaja Seppo Morrin mukaan Oriola pyrkii nopeasti yhdeksi Ruotsin markkinoiden pääpelureista. Ruotsissa Oriolan toimitusjohtaja on Simon Ollus, joka on aikaisemmin työskennellyt lääkeyhtiöissä Suomessa ja Baltiassa.

Pohjoismaiden lääkejakelumarkkinat saivat vauhtia reilu vuosi sitten, jolloin Kronans Droghandelin omistama KD-Tukku tuli Suomen markkinoille kilpailemaan Oriolan ja Tamron kanssa. Viime syksynä Oriola päätti lähteä Ruotsiin, missä markkinoita hallitsevat Kronans Droghandel ja Tamro.

Tuolloinen Orionin pääjohtaja Markku Talonen halusi saada KD-Tukun peräytymään Suomesta. Hän ei kuitenkaan ollut varma, mitä Oriola tekisi Ruotsin-toimiluvalla.

Orionin liikevaihto oli viime vuonna 912 miljoonaa euroa. Siitä Oriolan osuus oli 39 prosenttia ja Orion Pharman osuus 47 prosenttia.

KD-Tukun volyymit alittavat tavoitteet

Tamron markkinaosuus oli 62 prosenttia ja Oriolan 38 prosenttia Suomessa viime vuonna. Tämän vuoden alusta asti KD-Tukulla on ollut kaksi suurta päämiestä, MSD ja Pfizer ja joukko pienempiä Suomessa. Päämiesten ja lääketukkureiden sopimukset vaihtuvat tavallisesti vuodenvaihteessa, ja asetelmat muuttuvat hitaasti.

-Toistaiseksi volyymit ovat pieniä ja alle sen, mikä voidaan hyväksyä tavoitteeksi, KD-Tukun toimitusjohtaja Matti Lievonen toteaa.

Lievosen mielestä KD-Tukun toiminta on kuitenkin lähtenyt hyvin liikkeelle, koska asiakaspalautteen mukaan yhtiön toimintamalli pelaa ja tavarat ovat päätyneet ajoissa oikeisiin osoitteisiin. Yhtiö tavoittelee viidennestä Suomen lääkejakelusta.

Oriolalla ei ole Ruotsissa yhtään päämiestä. Sen emoyhtiön Orionin lääkkeitä jakaa Kronans Droghandel, jonka suuri omistaja Orion on. Orion on myös Tamron neljänneksi suurin omistaja.

Morrin mukaan KD-Tukku on kiristänyt Suomen lääkemarkkinoita.

-Tähän asti KD:n omistajista on tullut KD:n päämiehiä. Rajusti kilpailtu alue kapenee, kun omistajat saattavat jakeluunsa omia tuotteitaan, Morri sanoo.

Pohjoismaiden lääkejakelua hallitsee Tamro. Viime vuonna sen markkinaosuus oli Ruotsissa 53, Tanskassa 69 ja Suomessa 62 prosenttia.

Ruotsin lääkemarkkinat ovat kaksi kertaa suuremmat kuin Suomen. Ruotsissa tukkuhintainen lääkemyynti oli 2,2 miljardia euroa ja Suomessa noin miljardin viime vuonna.

Yksikanavajakelu Suomessa ja Ruotsissa

Sekä Suomessa että Ruotsissa käytössä on lääkkeiden yksikanavajakelu. Siinä tukkuri hoitaa yhden valmistajan jakelun koko maassa yksinoikeudella. Monikanavaisessa järjestelmässä tukkuri voi jakaa kaikkien valmistajien tuotteita ja valmistajan sijasta päämies on apteekki.

Lääketukkujen strategioiden kannalta jakelujärjestelmä on olennainen asia, sillä se määrää koko toimintaympäristöä.

Oriola jätti yksikanavasta tutkimuspyynnön Kilpailuvirastoon viime vuonna. Viraston mukaan yksikanava on kuitenkin käypä järjestelmä. Monikanava olisi hankaloittanut KD-Tukun alkua Suomen markkinoilla, koska yhtiö oli valmistautunut nimenomaan yksikanavaan. Tamro puolestaan ei aja monikanavaan siirtymistä, mutta valmistautuu sen varalle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?