200005046 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Metso kasvoi sinne, mistä sen uskottiin luopuvan

Julkaistu: 22.6.2000 0:00

Svedalan ostolla Metso parantaa asemiaan ympäri maailman toimivana maanrakennus- ja mineraalienkäsittelyn tuottajana. Vastaisuudessa Metso hallitsee lähes neljännestä alan 70-80 miljardin markan maailmanmarkkinoista, sillä entuudestaan Nordbergin osuus oli 11 ja Svedalan 12 prosenttia sektorin bisneksestä.

Kiven ja mineraalien käsittely on erittäin kilpailtu ala, koska alalle tulon kynnys on matala. Metson varatoimitusjohtajan Sakari Tammisen mukaan kilpailu kuitenkaan tuskin kiristyy nykyisestä.

Kilpailijoita maailmalta löytyy useita, mutta globaalisti toimivia Metson lisäksi on lähinnä amerikkalainen kivenmurskauksen ja seulonnan parissa toimiva Terex, joka on ostanut seulontayrityksiä. Kooltaan yhtiö vastaa vanhaa Nordbergia.

Muita merkittäviä toimijoita markkinoilla on aasialainen Jasques. Sen tavoin paikallistasolla toimii myös SL Smith, joka on kilpaillut lähinnä Svedalan kanssa kaivossektorilla.

-Kilpailuahan sektorilla on maailmanlaajuisesti vaikka kuinka paljon, mutta se on usein paikallista, Tamminen kuvailee.

Luopuminen muuttui lisäykseksi

Svedalan ostolla Metso laajentaa toimintaansa sektorille, josta sen arveltiin päinvastoin luopuvan. Valmetin ja Rauman yhdistyessä Nordbergin kivenmurskausbisnes muodosti vain viitisentoista prosenttia konsernin kokonaisluvuista.

Svedalan nimi on Suomessa tuttu, sillä se tavoitteli neljä vuotta sitten Tamrockin kivitoimintoja. Tamrock kuitenkin päätyi toiseen ruotsalaiskonserniin, Sandvikiin. Järjestely miellytti Raumaa, josta vuosi sitten yhdessä Valmetin kanssa muodostettiin Metso-konserni.

Sandvikin kanssa päällekkäisiä kivialantoimintoja Metsolla on vain vähän.

Rakentamisen markkinoita Tamminen pitää nyt kohtuullisen hyvinä Euroopassa ja Amerikassakin parantuneina. Myös kauan hiljaisina olleet kaivosteollisuuden investoinnit näyttävät virkistyvän.

Tuoreimmat osastosta