200008394 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Mandatum pudotti bkt:n kasvuennusteensa 5,9 prosenttiin

Korkojen nousu hiljentää asuntomarkkinoita

21.6.2000 0:00

Mandatum Pankki on alentanut hieman Suomen tämän vuoden talouskasvusta keväällä esittämäänsä kovaa ennustetta. Pankki on kuitenkin yhä muita talousennustajia optimistisempi.

Uuden ennusteen mukaan bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna 5,9 prosenttia hyvin sujuvan viennin vetämänä. Maaliskuun ennusteessa lukema oli 6,1. Kasvuarviota on pudotettu kevään lakkojen takia.

Ensi vuodeksi pankki ennustaa 4,0 prosentin kasvua. Sekin on alempi kuin aiempi 4,2 prosentin arvio. Kasvuarvion alentamisen taustalla on Euroopan keskuspankin odotettua suurempi korkojen nosto.

-Euroalueen lyhyiden korkojen voimakas nousu jäähdyttää Suomen asuntomarkkinoita suhteellisen tehokkaasti, ennusteessa todetaan.

Mandatum pitää Suomen talouskehityksen suurimpana uhkana inflaation kiihtymistä. Pankki ennustaa tämän vuoden keskimääräiseksi inflaatioksi 2,9 ja ensi vuoden 2,8 prosenttia. Lukemat ovat samat kuin aiemmassa ennusteessa.

Viennin kasvu kiihtyy ennusteen mukaan tänä vuonna 10,0 prosenttiin. Myös ensi vuonna ylletään vielä seitsemän prosentin kasvuun.

Työttömyysennusteissaan Mandatum on aiempaa pessimistisempi. Uuden ennusteen mukaan työttömyys laskee tänä vuonna 9,8 prosenttiin viime vuoden 10,2 prosentista. Ensi vuoden ennuste on 9,4 prosenttia. Keväällä Mandatum uskoi työttömyyden laskevan tänä vuonna 9,0 prosenttiin ja ensi vuonna 8,3 prosenttiin.

Yksityisen kulutuksen pankki arvioi kasvavan tänä vuonna 4,3 ja ensi vuonna 3,5 prosenttia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?