200002344 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Osingot virtaavat ulkomaille

16.6.2000 0:00

Suomen vaihtotase painui yllättäen huhtikuussa alijäämäiseksi. Ilmiö oli odottamaton, koska Suomen kauppa- ja vaihtotaseet ovat olleet jo kahdeksan vuotta vahvasti plussan puolella. Kauppataseen kääntyminen ylijäämäiseksi oli ensimmäinen askel Suomen nousulle 1990-luvun alun lamasta.

Kauppatase on edelleenkin vahvasti plussalla eli vienti tuo maahan selvästi enemmän rahaa kuin tuonti sitä täältä vie. Miinukselle on painunut vaihtotase, johon kauppataseen lisäksi lasketaan mukaan myös pääomavirrat. Suomessa pääomaa on perinteisesti virrannut jonkin verran maasta pois lainojen korkoina. Huhtikuussa virta oli kuitenkin tavanomaiseen tilanteeseen verrattuna valtava.

Syynä olivat ulkomaalaisten omistajien suomalaisyhtiöistä saamat osinkotuotot, jotka pääosin lankesivat maksuun juuri huhtikuussa. Tavallaan suurissa osinkosiirroissa näyttäytyy kirkkaana se, kuinka suuri osa suomalaisyhtiöiden omistuksesta todella on ulkomaalaisten käsissä. Merkittävä osa yhtiöiden tämän kevään osinkomaksuista siirtyi Suomesta pois.

Osinkojen maksatus ei paina koko vuoden vaihtotasetta pakkaselle, koska maksatus on kertaluontoinen. Se kertoo kuitenkin selkeästi Suomen yritysten omistuksessa tapahtuneesta suuresta rakennemuutoksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?