20000384 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Vapaa liikkuvuus

Julkaistu: 14.6.2000 0:00

Yleisradiolla on jalkapallon EM-kisojen lähetysoikeudet, mutta lajin supertähtien kikkailua voi seurata näinä päivinä jokaiselta kanavalta. Ainakin Adidas, Nike ja Pepsi hyödyntävät Zidanen, Edgardsin, Beckhamin ja kumppaneiden taitoja ahkerasti. Joku sankari on jatkuvasti pompottelemassa jotain pallon kaltaista esinettä.

Mainossopimukset ovat huikeita, mutta niin ovat nykyään myös pelaajien palkat. Esimerkiksi Ranskan maajoukkuevahti Fabien Barthezin viikkopalkka on Manchester Unitedissa 45 000 puntaa eli tuollaiset 430 000 markkaa.

Kehitys alkoi kisojen toisesta isäntämaasta Belgiasta. Jean-Marc Bosman voitti seuransa FC Liègen EY-tuomioistuimessa ja vapautti sopimuksettomat urheilijat siirtymään seurasta toiseen ilman siirtosummia. Pelaajat pääsivät itse hinnoittelemaan itsensä.

Seurat vastasivat ilmiöön tekemällä mahdollisimman pitkiä sopimuksia. Monaco kuittaa Fabien Barthezista 75 miljoonaa markkaa, koska tämä siirtyy Manchesteriin kesken sopimusajan.

Telian noteeraus alkoi eilen Tukholmassa. Suomalaiset piensijoittajat merkitsivät noin 30 000 osaketta eli alle puolet siitä mitä Soneraa merkittiin (80 000) ensimmäisessä annissa. Syitä oli muitakin kuin osakemarkkinoiden epävarmuus.

Piensijoittajia arveluttivat korkeat säilytysmaksut ja myyntipalkkiot. Vaikka osakekauppa on siirtynyt muodollisesti euroaikaan, osakesäästäjä törmää yhä valtakunnan rajoihin. Emun ja euron olisi tarkoitus edistää rahamarkkinoiden yhdistymistä, mutta jäsenvaltio Suomi suojelee omaa kansallista pörssiään perimällä kaikista sen ulkopuolisista kaupoista varainsiirtoveroa.

Pankkien rahastamat maksut eivät tee asiaa yhtään helpommaksi. Internetin ja euron luoma tekninen etu valuu muihin taskuihin, joten perjantaina päättyvä Deutsche Telekomin anti tuskin tekee saksalaisoperaattoristakaan suomalaista kansanosaketta.

Kohta suomalaiset maksavat taas juhlavasti niin sanottuja välilisiä veroja. Jokaisesta juhannuksena korkatusta 85 markan kossupullosta menee alkoholiveroa 57 markkaa ja arvonlisäveroa runsaat 15 markkaa. Suomi on pitänyt jääräpäisesti kiinni alkoholiverotuksestaan ja tuontikiintiöistään. Kumpaankaan ei ole luvassa dramaattista muutosta ennen nykyistä määräaikaa 2004 - jos sen jälkeenkään.

Tässä kuussa sentään valtionverotus kevenee prosenttiyksikön. Syytä onkin: huippuluokan tuloverotus on huono kilpailuvaltti unionissa, jossa työvoima voi liikkua vapaasti. Vaikka työntekijät olisivatkin juurtuneet kotimaan multaan, paikkaa voi joutua vaihtamaan työnantajan perässä.

Tuoreimmat osastosta