200006826 - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Toiveiden kenttä

Julkaistu: 10.6.2000 0:00

Tänään potkaistaan käyntiin maailman kolmanneksi suurin urheilutapahtuma, jalkapallon EM-kisat. Myös suomalaisessa futiksessa pallo pyörähtää eteenpäin, kun Finnair Stadium otetaan käyttöön. Töölön uuteen jalkapallon Mekkaan on liitetty paljon odotuksia: uuden ja hulppean kentän pitäisi vetää jalkapallo ässälajiksi Suomessakin.

Viikonloppuna ensi testissä oleva stadion on ristitty pääsponsorinsa Finnairin mukaan. Finnair Stadium on kansainväliset mitat täyttävä futisareena: suunnittelussa on otettu huomioon muun muassa kansainvälisten lajiliittojen Fifan ja Uefan suositukset. Katettuja istumapaikkoja on lähes 11 000, niistä lämmitetyssä pääkatsomossa runsaat 4 000.

Stadionin vuokrauksesta vastaavan Helsinki Stadion Managementin toimitusjohtajan Jarmo Koskisen mukaan tavoitteena on, että tänä kesänä stadion täyttyisi lähes kokonaan kymmenessä jalkapallotapahtumassa. 15-20 tapahtuman katsojakeskiarvo jäänee Koskisen arvion mukaan 4 000-5 000:n paikkeille.

Koskinen kuitenkin luottaa uuden stadionin vetovoimaan. Uutuuden takia ihmiset tulevat jalkapallokatsomoon myös sosiaalisista syistä: tapaamaan kavereita, yrityksen vieraana, perheen kanssa.

Jos katsojamäärät nousevat jalkapalloväen toiveiden mukaisesti, se näkyy myös seurojen resursseissa. Pääkaupunkiseudun joukkueilla on aiempaa suuremmat rahkeet värvätä kansainvälisen tason pelaajia.

-Uskon, että 3-5 vuoden jänteellä HJK ja Jokerit ovat selvästi lähempänä eurofutistasoa kuin ne ovat tällä hetkellä, Koskinen arvioi.

Rakennustyöt alle vuodessa

Jalkapallostadion on noussut Urheilukadun varteen vauhdikkaasti. Varsinaiset rakennustyöt aloitettiin viime vuoden elokuussa. Stadionin piti valmistua kesäkuun 7. päivään mennessä. Kuitenkin viimeistelytyöt venyttivät kentän käyttöönottoa kolmella päivällä.

Hankkeen puuhamiehenä on ollut Harry Harkimo, joka kasasi yksityisen rahoituksen, 64 miljoonaa markkaa. Helsingin kaupunki maksoi budjetista 32 miljoonaa ja valtio 14 miljoonaa. 84 prosenttia stadionista siirtyy Helsingin kaupungille, kun kaupunki merkitsee kiinteistöä hallinnoivan HUJA Oy:n osakkeet. Kuutisen prosenttia stadionista omistava HSM on vuokrannut stadionin kaupungilta kymmeneksi vuodeksi. Sillä on myös viiden vuoden optio stadioniin.

Lisäksi Palloliitto on ostanut stadionilta toimisto-osakkeita ja muuttaa tiloihin kesäkuun lopussa. Seitsemisen prosenttia osakkeista on aitioita, joita on kaikkiaan 36. Yksityiseen rahoitukseen kuuluvat niin ikään HSM:n omistamat vip-tuolit. Kymmenen vuoden vuokra on 9 000 markkaa, tuhannesta tuolista vapaana on enää alle 300.

Yhteistyökumppaneita ovat Finnairin lisäksi Atria, Coca-Cola, GB Glace, Hartwall ja Restel. Restel hoitaa stadionin Aeropoli-ravintolaa, joka on auki päivittäin ympäri vuoden.

Uusi jalkapallostadion muuntuu myös konserttiareenaksi, joka vetää 20 000 hengen yleisön. Elokuun alkupuolella lavalle nousee Tina Turner. Enempää konsertteja ei vielä tässä vaiheessa ole buukattu, sillä Turnerin konsertin perusteella kartoitetaan viranomaisten ja ympäristön toiminta konsertin kaltaisessa suurtapahtumassa. Hakusessa on kuitenkin jalkapalloilun oheen 3-4 massatapahtumaa per kesä.

Finnair Stadium otetaan käyttöön lauantaina 10. kesäkuuta kello 16 alkavassa paikallisottelussa HJK-FC Jokerit.Jalkapallon EM-kisat Belgiassa ja Hollannissa 10.6-2.7. Ensimmäisessä ottelussa kohtaavat lauantaina Belgia ja Ruotsi.

Tuoreimmat osastosta